Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες κρέπες …

… Ελάτε εδώ γειτόνισσες
κι εσείς γειτονοπούλες μου,
τα σπάργανα να φτιάξουμε
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ …

Αν ζούσαμε σ’ άλλην εποχή, εκτός που θά  ’χαμε παντρευτεί, τέτοιες μέρες θα φτιάχναμε τα σπάργανα για το Χριστό. Υ
περμεγέθεις τηγανίτες φτιαγμένες από κουρκούτι, που ψήνονταν μία-μία πάνω σε μια μεγάλη πέτρα ή πλάκα πυρωμένη στο τζάκι. Κι ύστερα θα βάζαμε σ’ ένα μεγάλο ταψί μια στρώση τηγανίτες και θα σκορπίζαμε από πάνω μπόλικα χοντροτριμμένα καρύδια. Και θα συνεχίζαμε στη γνωστή πρακτική του ζάχαρη-πέτσα-ζάχαρη-πέτσα, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. 
Κι ύστερα θα ζεματούσαμε τις τηγανίτες με μπόλικο καυτό σιρόπι και θα τις αφήναμε όλη νύχτα να τραβήξουν. Και την άλλη μέρα θα κόβαμε πολυώροφα χορταστικά κομμάτια και θα γεμίζαμε το στόμα μας γλύκα κι ευχές.
Μα εμείς δε ζούμε σ’ άλλη εποχή, η μοίρα μας έταξε σ’ αυτή, και πού να βρω τέτοιες ώρες σάτσι και πλάκες πυρωμένες. Εξάλλου κανείς δε σπαργανώνει πια τα μωρά, οι πάνες είναι η μετεξέλιξή τους. Κι οι κρέπες είναι μετεξέλιξη -οι τηγανίτες της σύγχρονης εποχής.
Ό
σο για τις χριστουγεννιάτικες κρέπες της Ιζαμπέλ Αλιέντε, είναι ό,τι πρέπει για να συνδέσουν τις τωρινές με τις αλλοτινές γιορτινές μέρες …



Χριστουγεννιάτικες κρέπες



ΠΙΑΤΟ
  



υλικά:
6 κρέπες
3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
3 κουτ. σούπας ανθότυρο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη (2+2)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι βύσσινα από κονσέρβα με το ζουμί τους
2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
4 κουτ. σούπας λικέρ από βύσσινα





Βράζουμε τα βύσσινα με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, προσθέτουμε το κορνφλάουρ διαλυμένο στο λικέρ και ανακατεύουμε καλά, να δέσει το μείγμα. 


Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα, το ανθότυρο, τις άλλες 2 κουταλιές ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα. 

Μοιράζουμε το μείγμα στις κρέπες και τις τυλίγουμε ρολό ή τις διπλώνουμε σαν μαντηλάκια.



ΥΛΙΚΑ
      ΓΕΜΙΣΜΑ     ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΣΚΕΤΕΣ



Ζεσταίνουμε τις κρέπες για 1΄ στο φούρνο μικροκυμάτων και τις σκεπάζουμε με τα βύσσινα και το ζεστό σιρόπι.


Σερβίρουμε αμέσως.



ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ


 ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 




Πληροφορίες και μια συνταγή για τα σπάργανα του Χριστού εδώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου