Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Κόφτην Ελένη την ελιά …

… γιατί μαραίνεις τα παιδιά.
Ευχαρίστως ναι, αλλά όχι. Πρώτον διότι δεν έχω ελιά, ούτε μεριλινική ούτε σιντικροφορντική. Και δεύτερον διότι, ακόμη κι αν είχα, πάλι δε θα την έκοβα. Αφού σου λέει μαραίνει και ζουρλαίνει τα παιδιά – ζουρλή είμαι να την κόψω; Αν, μάλιστα, εκτός απ’ το να μαραίνονται, σφάζονταν και στην ποδιά μου, εκεί να δεις μεγαλεία. Γιατί, τι παραπάνω από μένα έχει η Μαρία, εκτός από τα πέντε γιώτα;
Δυστυχώς, όμως, οι μόνες ελιές που διαθέτω και που προτίθεμαι να κόψω, είναι Καλαμών. Κι αυτές αγοραστές. Ούτε μια ρίζα ελιά δε μας έλαχε αλλά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον είναι για καλό, γιατί πού να πληρώνεις τώρα και για δέντρα κι αγροτεμάχια. Όλα μας τα πλούτη η αγάπη ετούτη, γι’ αυτό με τις ελιές που έκοψα θα σου κάνω μια ελιόπιτα που τόσο την αρέσεις …

Ελιόπιτα στριφτή

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 

Υλικά:
300 γρ. ελιές Καλαμών
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (το μωβ είναι πιο γλυκό)
5 κλωναράκια μαϊντανό
δυόσμος (φρέσκος ή ξηρός)
τριμμένη φέτα
πιπέρι

2 φύλλα για πίτα
σουσάμι

Βγάζουμε τα κουκούτσια απ’ τις ελιές και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαϊντανό και δυόσμο, όση φέτα θέλουμε και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΜΕ ΦΕΤΑ  ΓΕΜΙΣΗ
Απλώνουμε το ένα φύλλο και βάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος της μακριάς πλευράς του. Τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, σχηματίζοντας σαλίγκαρο.

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ   ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ

Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε την πίτα από πάνω, τη ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε την ελιόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35΄-40΄.

 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ    ΕΤΟΙΜΗ 

ΚΟΝΤΙΝΟ
  

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ελιές και όσπρια πορεύονται μαζί από καταβολής κόσμου. Αν η ελιόπιτα είναι μια φορά νόστιμη σκέτη, όταν συνοδεύει μια χορταστική μερίδα γίγαντες φούρνου ή μια χυλωμένη φασολάδα κατακτά απάτητες κορυφές γεύσης και νοστιμιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου