Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κουνουπίδι με πατάτες …

Γκαβώθηκ' ο Αη-Μηνάς για λάδι. Αποκλείεται να την ξέρεις την παροιμία παρότι τώρα με την κρίση θα έπρεπε να είναι στο Top 10 των επίκαιρων παροιμιών. Ακριβό το λάδι πια, πάνε οι εποχές που ρίχναμε με τον τενεκέ κατευθείαν στην κατσαρόλα. Περάσαμε στα μπουκάλια του λίτρου κι όπως πάμε θα γίνουμε σαν τους ξένους και θα το ρίχνουμε με το σταγονόμετρο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Και με τα λαδερά, τ
ο σήμα κατατεθέν της κουζίνας μας τι γίνεται; Θα μετονομαστούν ή μπορεί – Θεός φυλάξοι – ακόμη και να εκλείψουν;
Μην είμαστε και πλεονέκτες, νά ’μαστε και λογικοί. Εγώ ποτέ δεν τα πλημμύριζα στο λάδι. Αν μάλιστα μ’ έβλεπε κανείς την ώρα που τα μαγείρευα, θα τα χαρακτήριζε ξελαδοβαφτισμένα, νεροπλύματα και άλλα γλαφυρά. Άλλο που όταν τα έτρωγαν περιχυμένα με ωμό λάδι στο πιάτο τους, δεν καταλάβαιναν καμιά διαφορά στη γεύση. Και νοστιμότατα ήταν και ελαφριά. Ποτέ δε μου παραπονέθηκαν ούτε για όσπρια, ούτε για μελιτζάνες, ούτε για γεμιστά ότι τους έπεσαν βαριά.
Πάντα έτσι τα μαγείρευα.
Άχνιζα το κρεμμύδι με νερό, να μαλακώσει και να φύγει η αψάδα του, μετά έριχνα 1-2 κουταλιές λάδι και συνέχιζα όπως όριζε η κάθε συνταγή. Κι όταν τέλειωνα το μαγείρεμα και σέρβιρα το φαγητό άφηνα τον καθένα να βάλει όσο λάδι ήθελε στη μερίδα του. 
Τα λαδερά δε λείπουν απ’ το τραπέζι μας και δεν περνάει εβδομάδα που να μην έχουμε αρακά, φασολάκια, μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, ντομάτες ή πιπεριές γεμιστές - όλα στην εποχή τους ή, αν δεν υπάρχουν, κατεψυγμένα.
Αλλά και τώρα που αρχίζουν τα κρύα, τα χειμωνιάτικα λαδερά περιμένουν τη σειρά τους:
πρασόρυζα και λαχανόρυζα,  κουνουπίδια καπαμά, σέλινα και πρασοσέλινα γιαχνιστά κι ωραίες χυλωμένες πατάτες γιαχνί, να σε περιμένουν μόλις γυρίσεις βρεγμένος και κρυωμένος για να σε στυλώσουν και να σε ζεστάνουν.
Από τα πιο αγαπημένα μας όμως είναι το κουνουπίδι με πατάτες. Τη συνταγή τη φέραμε απέ την Πόλη – όχι γιαβρί μου, δεν είμαστε Πολίτες, πού τέτοια τύχη. Μετανάστες για τρία χρόνια τη ζήσαμε κι ακόμα τη νοσταλγούμε. Μπόλικο τό ’χανε οι Πολίτισσες το λάδι, ενάμισυ φλυτζάνι λέει η συνταγή αλλά γίνεται και με λιγότερο …



Κουνουπίδι με πατάτες




υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
500 γρ. πατάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
ντομάτα κονκασέ ή στον τρίφτη
1 κουταλιά τοματοπελτές
2 δαφνόφυλλα
4-5 κλαράκια μαϊντανός
μαυροπίπερο, πάπρικα γλυκειά





Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το πλένουμε πολύ καλά. 

Το τηγανίζουμε, πασπαλισμένο με μπόλικη πάπρικα, σε όλη την ποσότητα λαδιού που θα βάλουμε στο φαγητό.

Βγάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί. 

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με το κουνουπίδι.



ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



Στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε το κουνουπίδι σωτάρουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο σε φετάκια. 

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό, τα δαφνόφυλλα και το μαϊντανό. 

Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με μπόλικη πάπρικα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για ένα δεκάλεπτο. 

Περιχύνουμε  πατάτες και κουνουπίδι με τη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
      ΨΗΜΜΕΝΟ  


ΚΟΝΤΙΝΟ






Μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά και αρωματικά το φαγητό με μερικούς κόκκους μπαχάρι κι ένα κανελλόξυλο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου