Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι …

Παραδείσια νησιά 

kosamui_1
… μακρινά και άπιαστα.

Παραδείσια 
πτηνά 

birds 

… πολύχρωμα, πανέμορφα και έτερον ουδέν.

Παραδείσια γλυκά. 
Εδώ είμαστε. 
 Κλασσικά, δοκιμασμένα από γενιές ολόκληρες Ελληνίδων, επιτυχημένα και νόστιμα. Δοσμένες με σαφήνεια και ακρίβεια οι παραδείσιες συνταγές, καλύπτουν κάθε πτυχή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και δεν σε προδίδουν ποτέ.
Γιατί όσοι σεφ και σουσέφ και σεφ πατισιέ και μάγοι και βασίλισσες της κουζίνας κι αν βγουν, η Χρύσα Παραδείση θα παραμένει πάντα μια σταθερή, διαχρονική κι ακλόνητη αξία ...



Μουστοκούλουρα με πετιμέζι




ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ
 



υλικά:
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού πετιμέζι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κοφτή κουταλιά αμμωνία
κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις






Δουλεύουμε με το χέρι το λάδι με το πετιμέζι και το κονιάκ, ν’ αναμειχθούν καλά. 

Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. 

Αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, κάτι που δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα ούτε πολλή προσπάθεια. 

Πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.

Τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί ή λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.



ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
        ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-17΄.



ΕΤΟΙΜΑ
       ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ  



Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έβαλα στα μουστοκούλουρα το 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη που ορίζει η συνταγή, γιατί θεωρώ ότι η γλυκαντική δράση του πετιμεζιού φτάνει και περισσεύει.
Κι ακόμη γιατί είπα να ξεγελάσω – έστω και λίγο – τον έναν από τους λευκούς δολοφόνους.
Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει …









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου