Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού …

… Τα δαμάσκηνα στο όνομα και μη χωριό του άντρα μου τα λένε κορόμηλα. Και τα κορόμηλα πώς τα λένε, θα ρωτήσεις και με το δίκιο σου. Τι να σου απαντήσω τώρα εγώ; Ότι τα λένε τζεντζελίντια;
Ό
σο κι αν τον εκπαιδεύω τόσα χρόνια μπας και μπορέσουμε να συνεννοούμαστε στοιχειωδώς, το άτιμο το DNA δεν αλλάζει. Κι έτσι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μόλις έρθει η ώρα για δαμάσκηνο γλυκό, παίζουμε σκηνές από τα Κίτρινα Γάντια. 
Γλυκό δαμάσκηνο από δαμάσκηνα;
Όχι, από κορόμηλα.
Μέχρι που συμφωνήσαμε –πάει και τέλειωσε, τις καρδιές μας θα χαλάσουμε τώρα; είμαστε άντρες και το λόγο μας τον κρατάμε-  να το παίξουμε διανοούμενοι και να συμβιβαστούμε χρησιμοποιώντας, από κοινού και αποκλειστικά, την αρχαία ονομασία ‘κοκκύμηλον’ …



Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού



ΠΙΑΤΟ
  



υλικά:
1 κιλό δαμάσκηνα
700 γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι

προαιρετικά: 

γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια), αμύγδαλα ασπρισμένα*






Σαπουνίζουμε προσεκτικά τα δαμάσκηνα και τα ξεπλένουμε καλά. 

Κάνουμε μια μικρή τομή με μαχαίρι στο κάτω μέρος τους και βγάζουμε το κουκούτσι σπρώχνοντάς το με ένα μεγάλο καρφί ή με τη μύτη ενός ψαλιδιού.



ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΧΑΡΑΓΜΑ
   
ΞΕΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑΣΜΑ    ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ



Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 5΄. 

Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα μοσχοκάρφια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν τα δαμάσκηνα και να δέσει το σιρόπι. 

Ανάλογα με το φρούτο, χρειάζονται από 20΄ έως 30΄. 

Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος δημιουργηθεί αφρός, τον ξαφρίζουμε με κουτάλι συγκεντρώνοντάς τον στα τοιχώματα της κατσαρόλας.



ΒΡΑΣΙΜΟ
       ΕΤΟΙΜΟ 



Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε το γλυκό να πάρει 2-3 βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

 Αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα για 10΄, τα γυρίζουμε ξανά όρθια και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε.




ΒΑΖΟ ΝΕΟ
       ΒΑΖΟ



Τρατάρουμε.


    ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 



* Μπορούμε να βάλουμε από ένα αμύγδαλο σε μερικά από τα δαμάσκηνα στη θέση του κουκουτσιού, ή να ρίξουμε αμύγδαλα στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο του γλυκού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου