Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κέικ λεμονιού …

Ήρθαν και μού ’φεραν το φθινοπώρι μου. Τα πρώτα λεμόνια έφτασαν – ακριβά, καταπράσινα, θεόξινα κι ελαφρώς πικρά, χωρίς πολύ χυμό ακόμα, αλλά ποιος νοιάζεται. Είναι κανονικά, γνήσια ελληνικά λεμόνια, ολόδροσα και σφριγηλά, με φλούδα που μοσχοβολάει αιθέρια έλαια. Λεμόνια με το δερματάκι και τους χυμούς μιας έφηβης κι όχι με το κερωμένο πετσί της δεσποινίς ετών 39, χώρια τα καλοκαίρια.
Ανυπόμονα τα περίμενα τόσο καιρό κι έχω φυλαγμένη και την κατάλληλη συνταγή. Torta limonella τη λένε οι Ιταλοί, αλλά εγώ θα το βαφτίσω …



Κέικ λεμονάτο και μοσχομυρωδάτο
Torta Limonella



 
ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
100 γρ. αυγά (περίπου 2 μέτρια αυγά)
45 γρ. κροκάδια (1 μεγάλο ή δύο μικρά)
20 γρ. λιμοντσέλο
10 γρ. χυμός λεμονιού
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι





Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τους κρόκους και ένα-ένα τα αυγά. 

Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.



ΑΡΧΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ



Στη συνέχεια ρίχνουμε το λιμοντσέλο, το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και τέλος το τριμμένο αμύγδαλο. 

Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 18-20 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα.



ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
      ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 


Όταν το κέικ κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. 

Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΜΕΝΟ
       ΜΕ ΑΧΝΗ



ΠΙΑΤΕΛΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου