Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τυρόπιτα με έμμενταλ …

Ένα δίπλωμα κάποτε άνοιγε  όλες τις πόρτες. Μπορεί να ήταν το δίπλωμα για το οποίο έσκαβε τ’ αμπέλια ο Παπασταφίδας κι ο Βουτσάς άρμεγε τις γελάδες ζουπηχτά, ή το δίπλωμα της μέσης του Γκρούεζα, που ήταν του κόμματος από τόσο δα παιδάκι.
Χιλιάδες πατεράδες ζούσαν για τη στιγμή που το παιδί θά ’φερνε στο σπίτι το δίπλωμα. Μέχρι που τους προσγείωσε ανώμαλα ο Κηλαηδόνης ‘ρολάροντάς το’.
Σήμερα ένα απλό δίπλωμα δύσκολα θα σου δώσει να φας.
Εκτός κι αν διπλώσεις την …



Τυρόπιτα με έμμενταλ




ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
  



υλικά:
500 γρ. έμμενταλ
1 φύλλο σφολιάτα
γάλα ή αυγό
σουσάμι







Κόβουμε το έμμενταλ σε μεγάλους ισομεγέθεις κύβους. 

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί και στρώνουμε το μισό φύλλο της σφολιάτας, αφήνοντας το υπόλοιπο να κρέμεται έξω απ’ το ταψί. 

Αραδιάζουμε τους κύβους του τυριού πάνω στη σφολιάτα αφήνοντας ένα περιθώριο κενό γύρω-γύρω.



ΤΥΡΙ ΠΛΑΪ
   
  ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ



Διπλώνουμε την υπόλοιπη σφολιάτα πάνω από το τυρί, βρέχουμε και κλείνουμε καλά τις άκρες. 

Αλείφουμε την πίτα με γάλα ή αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.



ΑΝΩΘΕΝ
        ΑΚΡΗ      



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΨΗΜΕΝΗ
      ΠΙΑΤΟ





Αν χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα χωρίς βούτυρο και μη γαλακτοκομικό τυρί θα ικανοποιήσουμε επιτέλους κι εκείνους που δεν αντέχουν χωρίς τυρόπιτα τη Σαρακοστή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου