Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Χάμπουργκερ με μανιτάρια πορτομπέλο …



… Ντέι, βρε γαϊδαράκο, ντέι, ντέι με τα γαϊδούρια τ’ άλλα, γάιδαρέ μου κουτεντέ.
Ντέι και βάλε μια τρεχάλα, γιατί σε βλέπω να δίνεις δείγμα για τεστ DNA. 

Όχι, δε σε απάτησε η -τίνος είναι ρε γαϊδάρα τα παιδιά- γυναίκα σου. Κάποιοι αετονύχηδες σ’ έκαναν με το ζόρι  πρωταγωνιστή σε χάμπουργκερ, λαζάνια, σαλάμια, λουκάνικα και τάχα μου δήθεν κυριλέ αλλαντικά, που ωριμάζουν με το πάσο τους σε παρθένα δάση κι απάτητα βουνά.
Πόσο αλογομούλαρο νά ’χετε φάει εν αγνοία σας, θυγατέρα μου, στις βραδινές σας βόλτες; Και το βρήκατε και νόστιμο.
Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, καλά να πάθεις.
Όταν σου είπα να κάνουμε κάτι ακραίο και να δοκιμάσουμε στην Ιταλία το ραγού με αλογίσιο κρέας που φιγουράριζε σε όλα τα μενού, με κοίταξες  - και με το δίκιο σου – σαν κανίβαλο και μου κράταγες μούτρα για το υπόλοιπο ταξίδι. Γι’ αυτό και επιχαίρω τώρα, χαιρέκακα και ουδόλως χριστιανικά.
Μήπως όμως τώρα αποφάσισες επιτέλους να δοκιμάσεις το λεγόμενο χάμπουργκερ των χορτοφάγων; Με ζουμερά μανιτάρια πορτομπέλο μαριναρισμένα και ψημμένα στη γκριλιέρα, που έσυραν από τη μύτη στην κουζίνα τον πατέρα σου, γιατί νόμισε ο δόλιος ότι τηγανίζω συκωτάκια …




Χάμπουργκερ με μανιτάρια πορτομπέλο




ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ
 



υλικά:
4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
4 φέτες τυρί για τοστ
ντομάτα σε ροδέλες, μαρούλι 


Για το μαρινάρισμα: 
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1-2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

προαιρετικά: 

1 κουταλιά Worcestershire's sauce
 χυμός λεμονιού





Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε το ποδαράκι τους. 

Τα βάζουμε σε μπολ και τα αλείφουμε με τη μαρινάδα. 

Τα αναποδογυρίζουμε, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. 

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα ή μια τοστιέρα και ψήνουμε τα μανιτάρια για 5΄ περίπου, από κάθε πλευρά.



ΣΤΗ ΓΚΡΙΛΙΕΡΑ
      ΓΥΡΙΣΜΑ



Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια και φτιάχνουμε τα χάμπουργκερ όπως τα προτιμάμε: με τυρί, ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα, πίκλες, μουστάρδα, κέτσαπ και πάει λέγοντας …




ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
      ΕΤΟΙΜΟ



ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ











2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,
    Είναι θαυμαστός, αλλά και μοναδικός ο τρόπος, που παρουσιάζετε την κάθε συνταγή σας!
    Οι συνταγές σας, είναι εξαιρετικές, όλες !!
    Εύχομαι να είστε πάντα καλά!!
    Σας ευχαριστώ για τις γνώσεις και την 'ψυχαγωγία' που μας προσφέρετε!
    Με την εκτίμηση και τους χαιρετισμούς μου,
    Μαρία

    Ηράκλειο, Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάνετε εξαιρετικά χαρούμενη με τα τόσο καλά σας λόγια. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, συγκινήθηκα και πήρα κουράγιο σε μια εποχή που το χρειάζομαι πολύ.
      Εγώ είμαι αυτή που πρέπει να σας ευχαριστήσει και το κάνω ολόθερμα.

      Διαγραφή