Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Κέικ με καρότο και αμύγδαλο …

… Το βήτα-καροτένιο είναι για τους ειδικούς  το πιο άφθονο καροτενοειδές και το πιο αποτελεσματικό στη μετατροπή του σε βιταμίνη Α, ένα βασικό αντιοξειδωτικό, γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες κτλ.κτλ.κτλ.
Για μένα το βήτα-καροτένιο είναι απλά το δεύτερο καροτένιο κέικ που βρήκα και μου αρέσει. Το
πρώτο, ένα κλασσικό αφράτο κέικ, πέρασε με άριστα τα γευστικά τεστ της ολομέλειας, καταγράφηκε στη βίβλο συνταγών μας και καθιερώθηκε.
Το δεύτερο, μια ιταλική εκδοχή του κέικ καρότου, μας εντυπωσίασε αρχικά, επειδή δεν περιέχει καμμία λιπαρή ουσία. Με τα λιγοστά ιταλικά μας διαβάσαμε πολλές φορές τη συνταγή για να βεβαιωθούμε ότι την καταλάβαμε σωστά. Μηδέν παρεξήγησις, μια χαρά καταλάβαμε και ιδού: χωρίς βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι, ένα κέικ μπορεί να είναι ταυτόχρονα αφράτο, νόστιμο και υγιεινό.

“C'mon Roger, let's go home. I'll bake you a carrot cake”.


 
I'll bake you a carrot cake




Κέικ με καρότο και αμύγδαλο




ΑΡΤΙΣΤΙΚ
 



υλικά:
300 γρ. καρότα
150 γρ. ζάχαρη (75+75)
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κορν φλάουρ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
100 γρ. αμύγδαλα
3 αυγά
4 μπισκοτάκια amaretti
(ή οποιαδήποτε άλλα μπισκότα)
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι


Για το πασπάλισμα:
ζάχαρη άχνη







Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi. 

Τρίβουμε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη και τα ανακατεύουμε με τη μισή ζάχαρη (75 γρ.). 

Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, ν’ αφρίσουν και ν’ αφρατέψουν. 

Ρίχνουμε το γιαούρτι, το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ και το μπέικιν, τη βανίλια και τα μπισκότα, αφού τα τρίψουμε.



ΑΥΓΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ
   
  ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ 2  



Τα χτυπάμε καλά όλα μαζί και κλείνουμε το μίξερ.

 Ρίχνουμε τα καρότα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το αλάτι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα.



ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
   
ΞΥΣΜΑ 



Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι που βουτυρώσαμε και αλευρώσαμε ή στρώσαμε με αντικολλητικό χαρτί. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
     ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. 


Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σ
ερβίρουμε.



 
ΕΤΟΙΜΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ     ΜΕ ΑΧΝΗ

 ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ




Η συνταγή χρησιμοποιεί για τη συγκεκριμένη δοσολογία ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. Εμείς που δε συμπαθούμε τα πολύ ψηλά κέικ, χρησιμοποιήσαμε εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.
Ίσως όμως να το αδικήσαμε οπτικά
στερώντας του μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου