Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πασχαλινή κουλούρα με αμύγδαλα …

... Ρωμιοκαθολική. Βρε ουστ από κει που θα με διορθώσεις κιόλας. Ακόμα δε βγήκες απ’ τ’ αυγό και νομίζεις πως τα ξέρεις όλα. Έμαθε να βελονιάζει και … άντε μα μην πω.
Σε περίπτωση που σου διαφεύγει, γνωρίζω την ελληνική όσο ελαχιστότατοι Έλληνες – ένας ο Σαρτζετάκης κι άλλη μια εγώ.
Επομένως αν ήθελα να πω Ρωμαιοκαθολική, θα τό ’λεγα κι από μόνη μου. Θέλω όμως να συνδυάσω κάτι ρωμαίικο με το αντίστοιχο ιταλικό – εξ ου και ο καινοφανής όρος Ρωμιοκαθολική για τη σημερινή συνταγή.  


Μ’ αρέσει όταν συμπίπτει το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα.
Όχι μόνο για καθαρά ιδιοτελείς λόγους - επειδή έτσι πρωτοπήγα στη Ματέρα και πάντα ελπίζω να ξαναπάω - αλλά και για πιο πνευματικούς. Μου φαίνεται τουλάχιστον άτοπο, ίνα μη τι χείρον είπω, τον ίδιο Θεό οι πιστοί του να τον σταυρώνουν και να τον ανασταίνουν κατά βούλησιν και σε δόσεις. Άλλοι να κοντεύουν στην Ανάληψη κι άλλοι να τον ξανανεβάζουν στο Γολγοθά. Αυτά όμως είναι αλλουνού παππά και πάπα βαγγέλιο και λόγος δε μου πέφτει. 


Επιστρέφω λοιπόν στα χωράφια μου και στα του τίτλου. Δεν έκανα τα κλασσικά τσουρέκια φέτος. Λίγο που είχαμε φάει πρόσφατα τα νηστίσιμα, λίγο που το παιδί την κοπάνησε και μας άφησε σαν τους κούκους να λέμε την ώρα και να περιμένουμε την επιστροφή της, δεν είχα και πολύ κέφι για εθίματα. Κι όπως κάθε φορά που δεν κάνω κάτι, έτσι και τώρα καταντράπηκα που χρονιάρες μέρες άφησα το σπίτι χωρίς μυρωδιές από μαγιά που φουσκώνει, μαστίχα και μαχλέπι.
Η Λαμπρή πέρασε έτσι κι αλλιώς χωρίς τσουρέκι, οπότε θα φτιάξω μια ιταλική πασχαλινή κουλούρα, που αποτελεί για τους γείτονες το κλασσικό πρωινό της ημέρας του Πάσχα. Η συνταγή είναι απλή και λιτή συγκρινόμενη με τα δικά μας τσουρέκια, αλλά οι Ιταλοί τρώνε τις φέτες της κουλούρας αλειμμένες με μέλι ή μαρμελάδα ή βουτηγμένες στο γάλα ή τον καφέ τους. 


Εμείς τις φάγαμε σκέτες, ήταν εξαιρετικές και η bella ciambella καθιερώνεται επίσημα από φέτος ως η δική μας  λαμπροκουλούρα …




Πασχαλινή κουλούρα με αμύγδαλα
Ciambella intrecciata alle mandorle




υλικά:
500 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)
1 κύβος (25 γρ.) νωπή μαγιά
200 ml χλιαρό γάλα
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ωμά αμύγδαλα (ξασπρισμένα)
100 γρ. (80+20) βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. ξανθές σταφίδες *
1-2 βανίλιες 

αμύγδαλο φιλέ 

προαιρετικά: 
κάντιτα (φρουί γλασέ σε κύβους)






Προεργασία:
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό ** για 30΄. 
Τις στραγγίζουμε και τις στύβουμε ελαφρά.


 
ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΛΠ   ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΦΩΣΚΟΥΤΑ


Αν δεν αγοράσαμε ξασπρισμένα αμύγδαλα, βάζουμε αμύγδαλα με φλούδι σε μπωλ και ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό. 

Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 5΄ και βγάζουμε εύκολα το φλούδι, πιέζοντάς τα ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα με προσοχή γιατί γλυστράνε. 

Τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε στο multi χωρίς να τα κάνουμε εντελώς σκόνη.

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη βανίλια. 

Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. 

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο. 

Προσθέτουμε τις σταφίδες, το τριμμένο αμύγδαλο και προαιρετικά τα κάντιτα.

 Στην αρχή το μείγμα δουλεύεται λίγο δύσκολα γιατί δεν είναι αρκετό το υγρό, αλλά μόλις βάλουμε και  τα 80 γρ. βούτυρο η διαδικασία γίνεται εύκολη.



ΜΙΓΜΑ ΜΑΓΙΑΣ
    ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ



Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. 

Φτιάχνουμε μια μπάλα, την καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 2 περίπου ώρες και μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



ΖΥΜΗ
     ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ



Δουλεύουμε ελαφρά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

 Πλάθουμε 3 ίσα κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδα.



 
ΠΛΕΞΙΜΟ 2   ΠΛΕΚΤΑΝΗ   ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΣΜΑ



Βάζουμε την κουλούρα σε ταψί *** με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου 30΄).




ΚΟΥΛΟΥΡΑ
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΟΥΣΚΩΜΑ  



Αν θέλουμε βάζουμε στην κουλούρα κι ένα βαμμένο κόκκινο αυγό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.




ΜΕ ΑΥΓΟ
     
ΨΗΜΜΕΝΗ



Λυώνουμε τα υπόλοιπα 20 γρ. βούτυρο, ανοίγουμε το φούρνο και αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια της κουλούρας. 

Ρίχνουμε και το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για 5΄-10΄ ακόμη. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την κουλούρα να κρυώσει πάνω σε σχάρα. 

Αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



ΒΟΥΤΥΡΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΞΕΦΟΥΡΝΙΣΜΑ



ΦΕΤΕΣ  




Σημειώσεις: 

* Αντί για 100 γρ. σταφίδες, έβαλα 50 γρ. ξανθές σταφίδες και 50 γρ. κράνα και blueberry. Τα κράνα έδωσαν χρώμα και γεύση αλλά τα blueberry αρνήθηκαν να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη και τιμωρούνται με ισόβια αποβολή από τη συνταγή.

** Συνηθίζω να βάζω στο νερό που μουλιάζουν οι σταφίδες κι ένα φακελάκι αρωματικό τσάι, που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το γλυκό σε γεύση και άρωμα. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ένα τούρκικο τσάι της Dogus από κόκκινα φρούτα.

*** Αφρόνως ποιούσα, χρησιμοποίησα μεγαλύτερο ταψί απ’ ότι έπρεπε και η κουλούρα μου έχασε λίγο απ’ το μπόι της, ανοίγοντας στα πλάγια. Ουδείς άσφαλτος, που είπε και μια γνωστή.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου