Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τρίγωνα με κρέμα …

… Νά 'μουν ο Μεγαλέξαντρος και νά ’σουν η γοργόνα μου;
Ό
χι, ρε Νταλάρα. 
Νά ’μουν ο Ελενίδης και νά ’φτιαχνα τα τρίγωνα, τα πιο διάσημα της Θεσσαλονίκης.      


ΕΛΕΝΙΔΗΣ ΚΟΥΤΙ    ΤΡΙΓΩΝΑ


Με την πλούσια κρέμα που μπαίνει τη στιγμή που τ’ αγοράζεις, με το δεμένο σιρόπι που δεν τα πνίγει αλλά τ’ αγκαλιάζει στοργικά, με το τραγανό φύλλο που σπάει στο δόντι.



ΚΡΕΜΑ
    ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ


Μα είμαι φτωχή και ταπεινή,
μια Cooking Helena σημερινή,
Ελένη με φωνάζουνε
και δε με λογαριάζουνε …



Τρίγωνα με κρέμα




ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
500 γρ. φύλο κρούστας (12-14 φύλλα)
λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
κρέμα ζαχαροπλαστικής ή άνθος αραβοσίτου ή έτοιμη κρέμα custard

Για το σιρόπι: 
1 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμός λεμονιού






Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. 

Έχοντας τη στενή πλευρά προς εμάς, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση και το βουτυρώνουμε ξανά.

 Το διπλώνουμε ξανά στη μέση ώστε να έχουμε μια φαρδιά λωρίδα και το ξαναβουτυρώνουμε.



ΠΡΩΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ
   
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑ 



Σηκώνουμε τη μία άκρη και διπλώνουμε σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. 

Συνεχίζουμε διπλώνοντας μέχρι να τελειώσει το φύλλο. 

Κόβουμε το φύλλο που τυχόν περισσεύει και βάζουμε το τρίγωνο σε βουτυρωμένο ταψί, με την ενωμένη πλευρά προς τα κάτω.



ΛΩΡΙΔΑ ΑΡΧΗ
   
ΔΙΠΛΩΜΑ 



Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε 12-14 μεγάλα τρίγωνα. 
Τα βουτυρώνουμε καλά και από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν καλά (περίπου 30΄).
Το ψήσιμο με αέρα, που χρειάζεται περισσότερη προσοχή και λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία φούρνου, βοηθάει να γίνουν φουσκωτά και να πάρουν ωραίο χρώμα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
   
ΨΗΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα τρίγωνα να κρυώσουν. 

Με κοφτερό μαχαίρι τα ανοίγουμε προσεκτικά από τη μία πλευρά και αφαιρούμε με προσοχή κάποια από τα εσωτερικά φύλλα, δημιουργώντας την κοιλότητα που θα γεμίσουμε με κρέμα.



ΑΝΟΙΓΜΑ
    ΑΔΕΙΑΣΜΑ



Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 5΄. 

Σιροπιάζουμε τα τρίγωνα είτε ρίχνοντάς τα λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, είτε ρίχνοντας το σιρόπι στο ταψί.



ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
   
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ



Τα αφήνουμε όλη νύχτα να τραβήξουν το σιρόπι και τα βγάζουμε σε πιατέλα. 


Γεμίζουμε τα τρίγωνα με κρέμα, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ. 

Για να μείνει τραγανό το φύλλο, είναι καλύτερα να γεμίσουμε το τρίγωνο τη στιγμή που θα το φάμε. 




ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΓΕΜΙΣΜΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου