Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ατομικά μπανόφι …


ΟΦΙΣ


… Τον όφι  τον πονηρό που έβαλε σε πειρασμό τους πρωτόπλαστους τον ξέρεις. Το μπανόφι το πονηρό που έβαλε σε πειρασμό εμένα όμως, δεν το ξέρεις. 
Οφείλω να ομολογήσω ότι το μπανόφι ποτέ δε με δελέαζε. Ο εκρηκτικός συνδυασμός μπανάνας, καραμέλας και σοκολάτας που το κάνει τόσο δημοφιλές, είναι υπερβολικά γλυκός για τα ξινά μου γούστα και τον έχω αποφύγει μέχρι σήμερα όπως ο διάολος το λιβάνι. 
Μόνο που ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και μου τη φύλαγε. Όταν είδα τη φωτογραφία με τα ατομικά chocolate banoffee pies ήξερα ότι θα γίνουν δικά μου πριν πέσει η νύχτα …



Chocolate banoffee pies
Ατομικά μπανόφι






υλικά:

Για τη βάση: 
75 γρ. μπισκότα σοκολάτας*
35 γρ. pecans**
30 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη


Για τη γέμιση:
2 μπανάνες
2 γεμάτες κουταλιές σούπας πηχτή κρέμα γάλακτος
60 ml σιρόπι καραμέλας***


Για τη μαρέγκα: 
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. τσαγιού κρεμόριο (cream of tartar)
λίγες σταγόνες λεμόνι ή λευκό ξύδι




Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε με λαδόκολλα 2 ατομικές φόρμες για τάρτες (12 εκ.) ή 4 φορμάκια για σουφλέ. 

Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα και τον ξηρό καρπό που θα χρησιμοποιήσουμε και τα ανακατεύουμε με το λυωμένο βούτυρο. 

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες, το πιέζουμε καλά και βάζουμε τις φόρμες στο ψυγείο για 15΄.





Λυώνουμε με πηρούνι τις μπανάνες και τις αναμειγνύουμε με την κρέμα γάλακτος και την καραμέλα. 

Αδειάζουμε τη γέμιση στις φόρμες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.


ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν. 

Δυναμώνουμε σταδιακά την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. 

Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να κάνει πτυχώσεις και να στέκεται. 

Ρίχνουμε το κρεμόριο και το λεμόνι και χτυπάμε, ίσα να αναμειχθούν.



 
ΜΑΡΕΓΚΑ 

ΕΤΟΙΜΗ ΜΑΡΕΓΚΑ




Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ με μικρή μύτη και διακοσμούμε όλη την επιφάνεια των γλυκών.



ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΟΡΝΕ
   
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ    ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ



Ψήνουμε για 15΄-20΄ περίπου, ή μέχρι οι κορυφές της μαρέγκας να πάρουν χρώμα.



ΜΑΡΕΓΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
ΜΑΡΕΓΚΑ ΧΡΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφήνουμε τα μπανόφι να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφορμάρουμε. 

Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με λίγο κακάο.



ΕΝΑ ΕΤΟΙΜΟ
    ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 


Ο ΟΦΙΣ ΜΕ ΗΠΑΤΗΣΕ





* Η συνταγή ζητάει plain chocolate biscuits. Χρησιμοποίησα σοκολατένια Πτι Μπερ (όχι αυτά με την  επικάλυψη σοκολάτας).

** Η συνταγή ζητάει τα αμερικάνικα καρύδια pecan nuts. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με τα δικά μας καρύδια, φουντούκια ή κάσιους, όπερ και εγένετο.

*** Η συνταγή που μόνο να ζητάει ξέρει, απαιτούσε dulce de leche, την πηχτή αργεντίνικη καραμέλα που μπορούμε να φτιάξουμε βράζοντας με τις ώρες ένα κλειστό κουτί ζαχαρούχο γάλα. Επειδή η Αργεντινή έπεφτε κομμάτι μακριά και θα κλείνανε τα μαγαζιά μέχρι να πάω και με το πολύωρο βράσιμο του ζαχαρούχου  θα έφταναν χαράματα, χρησιμοποίησα έτοιμο σιρόπι καραμέλας Γιώτης.

Update: Πλέον βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ έτοιμο καραμελωμένο γάλα σε κονσέρβα. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου