Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Γιουβέτσι με πρόβειο …

… Habemus lupum.
Ό,τι habemus ο καθένας καλό είναι. Άλλοι habemus papam, εγώ habemus lupum. 
Μετά από χρόνους δίσεκτους και μήνες πονεμένους βγήκε επιτέλους λευκός καπνός από την ιατρική καμινάδα. Το πρόβλημα απέκτησε όνομα, τα συμπτώματα εξηγήθηκαν επαρκώς, όλα τα κομμάτια του παζλ βρήκαν τη σωστή τους θέση και φάνηκε ολοκληρωμένη και πεντακάθαρη η εικόνα.
Μάλιστα. Ημιανάάάς! Μάγκες, ξεϊδρώστε. Να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να μετρηθεί τ’ ασκέρι.
Εξαντλήσαμε γρήγορα όλη τη γκάμα συναισθημάτων και αντιδράσεων. Η κρυάδα μας πέρασε γρήγορα, ένα ψιλόβροχο εξελίχτηκε σε καταιγίδα και ξεθύμανε νωρίς, τα υστερικά γέλια επίσης.
Βεβαιωθήκαμε ότι ‘Το τοτέμ του λύκου’  και το ‘Και με το φως του λύκου επανέρχονται ’ κατέχουν πάντα περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μας, απορρίψαμε τάχιστα την ιδέα να πάρουμε λυκόσκυλο μένοντας πιστοί στα γατικά ιδεώδη μας, προχωρήσαμε σε μια αυτοσχέδια ανθολόγηση από λογοπαίγνια, παροιμίες, άσματα και δημώδεις φράσεις κάθε εποχής και γλώσσας,
' - auribus teneo lupum,
- νομίζω πως έχω ένα λυκόπιασμα,
- τι να σε φάει ο λύκος τι να σε φάει η αρκούδα,
- έκανες το λύκο φίλο βάστα και κομμάτι ξύλο,
- θρέψε λύκο το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι,
-λύκος να φάει τα πρόβατα
λύκε, λύκε μου καλέ μου, λύκε, λύκε μου είσαι εκεί,
είναι η άγρια πλευρά σου που με συγκινεί
και καταλήξαμε να φάμε με τη σειρά μας, καταπίνοντας και την πίκρα μας, ένα κλασσικότατο  …



 Γιουβέτσι με πρόβειο




ΨΗΜΕΝΟ
 



υλικά:
1,5 κιλό πρόβειο κρέας (από πλευρό είναι πιο νόστιμο)
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1-2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους
400 γρ. κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) 


Για το σερβίρισμα: 
ξηρή μυζήθρα






Πλένουμε καλά το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. 

Το ροδίζουμε σε κατσαρόλα με λίγο λάδι μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα, γυρίζοντάς το απ’ όλες τις πλευρές. 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καβουρντίζουμε μαζί για 5΄.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. 

Αλατοπιπερώνουμε ξανά, ρίχνουμε το μπαχάρι και μπόλικο ζεστό νερό (περίπου 1 λίτρο). 




 ΚΡΕΑΣ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ    ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ   ΜΕ ΝΕΡΟ



Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να φεύγει απ’ το κόκκαλο. Όσο περισσότερο μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά, τόσο πιο τρυφερό και νόστιμο γίνεται. 

Όσο για το ζουμί που έχει το φαγητό, χρειάζεται να είναι μπόλικο γιατί μέσα σ’ αυτό θα βράσει το κριθαράκι. 

Σημείωση: Μπορούμε να φτιάξουμε το κρέας αποβραδίς και την άλλη μέρα να ρίξουμε το κριθαράκι. Εκτός του ότι εξοικονομούμε χρόνο, μπορούμε να κάνουμε το φαγητό λιγότερο λιπαρό. Αφήνοντάς το ένα βράδυ στο ψυγείο, το επιφανειακό λίπος παγώνει και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με κουτάλι. 



ΕΤΟΙΜΟ ΚΡΕΑΣ      ΚΡΥΟ



Αδειάζουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του στο μεγάλο ταψί του φούρνου. 


Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, και περιμένουμε να πάρει βράση. 

Ρίχνουμε το κριθαράκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.


ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
     ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ




Μαγειρεύουμε το γιουβέτσι για 20΄ περίπου ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν χρειαστεί,  προσθέτουμε νερό.

Ό
ταν βγάλουμε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμί, γιατί το κριθαράκι όσο μένει τραβάει το υγρό και το γιουβέτσι πήζει.

Σερβίρουμε το γιουβέτσι σκέτο ή πασπαλισμένο γενναιόδωρα με ξηρή μυζήθρα.



 
ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΨΙ    ΠΙΑΤΟ  


ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου