Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ζελέ με μούρα …

... In the land of 

clip_image002clip_image001

Σαν το Σρεκ την έπαθα κι εγώ. Χάθηκαν οι κοντινές συνταγές, της mare nostrum, που έχουμε και τα υλικά εύκολα και πρόχειρα; Ήταν ανάγκη καλό μου να σου γυαλίσει η είναι μακριά ακόμα μπαμπα-Στρουμφ φινλανδική συνταγή για ζελέ με ό,τι κυκλοφορεί και λήγει σε berry;
Και να τα blueberry και να τα raspberry και να τα blackberry και να τα παστέλια και να τα ξεροκούλουμα και δε συμμαζεύεται.
Κι εγώ τρελλαίνομαι για κάθε λογής μούρα, είναι τ’ αγαπημένα μου φρούτα, αλλά πού να τά ’βρω; Κι άιντε να πάρω τα καλαθάκι μου η μικρή άμυαλη Κοκκινοσκουφίτσα.
Πού να βγω να τα μαζέψω, στην κεντρική πλατεία ή στις νησίδες της λεωφόρου;
Μωρή καλή κοπέλα που πας για blueberry, το καημένοοοο …
Ευτυχώς για μια ακόμη φορά μας έσωσε το
little shop around the corner. Στο σεντούκι-καταψύκτη του βρήκα μια συσκευασία με κατεψυγμένα μούρα και μάλιστα όλων των ειδών που ζητούσε η συνταγή.
Κι έτσι, για μια ακόμη φορά θυγατέρα μου, εγένετο το θέλημά σου …




Ζελέ με μούρα
(Φινλανδική συνταγή)




υλικά:
200 γρ. μύρτιλλα
100 γρ. μαύρα φραγκοστάφυλα
100 γρ. βατόμουρα

ή
450 γρ. ανάμεικτα μούρα (μαύρα, κόκκινα και μπλε, 
τουτέστιν  blueberry, raspberry, blackberry)

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100 ml χυμός φραγκοστάφυλου
50 γρ. κορν φλάουρ
χυμός από μισό λεμόνι 



Για το σερβίρισμα:
παγωτό βανίλια ή σαντιγύ





Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα μούρα μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό φραγκοστάφυλου και το χυμό λεμονιού.




 
ΜΟΥΡΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΒΡΑΣΙΜΟ 



Τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 8΄-10΄. 

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το ρίχνουμε στο μείγμα των  μούρων και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και μόλις δέσει το αποσύρουμε από τη φωτιά.



 
ΕΤΟΙΜΟ   ΔΕΜΕΝΟ   ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφού κρυώσει το μείγμα, το βάζουμε σε φόρμες για ζελέ και το αφήνουμε στο ψυγείο να δροσερέψει.  


Ξεφορμάρουμε το ζελέ αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε πιάτο.

Το σερβίρουμε σκέτο, με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με ροζέτες σαντιγύ.



ΖΕΛΕΔΑΚΙ
   
ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


ΑΝΩΘΕΝ


 


Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις περί της συνταγής.
Η ποσότητα του κορν φλάουρ μου φάνηκε υπερβολική για την ποσότητα των φρούτων. Παρόλα αυτά τη χρησιμοποίησα ολόκληρη, όπως ορίζει η συνταγή, αλλά διέλυσα το κορν φλάουρ σε χυμό φραγκοστάφυλου αντί για νερό. 
Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποίησα έναν μικρό χυμό Ribena και αφού έβαλα τα 100 ml στο βράσιμο των φρούτων, διέλυσα σε 3-4 κουταλιές χυμό το κορν φλάουρ και με τον υπόλοιπο χυμό αραίωσα το μείγμα του ζελέ πριν το αποσύρω από τη φωτιά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου