Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πραλίνα φουντουκιού …

και χάσαμε το νου, 
η γεύση μας ανέβασε
στην άκρη τ’ ουρανού

έλεγε μια παλιά διαφήμιση προσπαθώντας να μας δελεάσει για να δοκιμάσουμε το άγνωστο  μέχρι τότε για τους περισσότερους από εμάς προϊόν.
Εμείς πάλι χάσαμε το νου όταν φτιάξαμε για πρώτη φορά σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Δεν ξέρω γιατί μέχρι τώρα δίσταζα να το επιχειρήσω, παρότι αρέσει πολύ στην κόρη μου, ιδίως μέσα σε κρέπες. Ίσως το θεωρούσα κάτι πολύπλοκο που δύσκολα μπορείς να πετύχεις στο σπίτι.
Κι όμως, είναι ‘απλούστατον’ που έλεγε κι η Βουγιουκλάκη στη Σωφερίνα …



Πραλίνα φουντουκιού



ΒΑΖΟ 


υλικά:
2 κούπες φουντούκια
1 κούπα άχνη
1/4 κούπας κακάο σκόνη
2-3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
2 βανίλιες





Βάζουμε στο multi σε 3 δόσεις τα φουντούκια, μαζί με 1 κουταλιά λάδι κάθε φορά.

Τα πολτοποιούμε πιέζοντας το διακόπτη και σταματώντας κάθε φορά για λίγο, για να μην καεί το μοτέρ. 

Στην αρχή τα φουντούκια θα γίνουν σκόνη, με το συνεχές άλεσμα όμως θα βγάλουν σιγά-σιγά το λάδι τους και θα γίνουν ένας υγρός πολτός. 

Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό και δε δουλεύεται εύκολα το αραιώνουμε με ελάχιστο λάδι ή νερό. 

Προσθέτουμε την άχνη, το κακάο και τις βανίλιες και συνεχίζουμε, πάντα δουλεύοντας το μείγμα στο multi, μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή κρέμα.


ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ
    ΒΑΖΟ 2  



Αλείφουμε φέτες ψωμιού ή τσουρέκι, γεμίζουμε κρέπες ή φτιάχνουμε γλυκά τοστ με πραλίνα και
μαρμελάδα μανταρίνι.

Φυλάμε όση πραλίνα περισσέψει σε αποστειρωμένο βαζάκι.



ΦΕΤΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
 


ΒΑΖΟ (2)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου