Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πράσα με ρεβύθια και λιαστές ντομάτες …

... Οσπρίων ιστορίες.

ospria

 Παράπονο δεν έχω, τα τρώει τα όσπρια η χαϊδεμένη μου – έστω και από μια ηλικία και μετά. Γιατί, ως παιδί κι αυτό, μας την έβγαζε την ψυχή μέχρι ν’ ανοίξει το τριανταφυλλένιο του στοματάκι.
Και
κόκκινη φακή τρώει και τη φασολάδα την κατεβάζει, ακόμη και στους γίγαντες δε λέει όχι. Αρνείται όμως πεισματικά, να φάει ρεβύθια.
Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου, βρε που είναι πιο νόστιμα απ’ τα φασόλια, βρε που είναι θρεπτικά, βρε που δοκίμασε τουλάχιστον – όλες οι εκκλήσεις πέφτουν στο κενό. Μέχρι και τα ξακουστά στραγάλια απ’ την Κομοτηνή, αφράτα και τραγανά, έβαλα για δόλωμα αλλά το ψάρι δεν τσίμπησε. Μέχρι που άλλαξα δόλωμα.
Η δοκιμή έγινε με τα ροδίτικα
πιταρούδια και το κόλπο έπιασε μια χαρά. Μια σαββατιάτικη βόλτα στην αγορά και τα σφάγια στο τσιγκέλι ενός κρεοπωλείου άνοιξαν διάπλατα το δρόμο σε κάθε είδους όσπριο και την αναίμακτη πρωτεΐνη του, σωστά συνδυασμένη για να είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Κι επειδή πονηρή η βλάχα, πάντρεψα τα ρεβύθια με τα αγαπημένα της πράσα και τις λιαστές ντομάτες που τόσο τις ορέγεται …


Πράσα με ρεβύθια και λιαστές ντομάτες



ΕΤΟΙΜΑ ΜΕΛΩΜΕΝΑ
 


υλικά:
500 γρ. πράσα
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο 
ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ
3-4 λιαστές ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
1 κλαράκι δεντρολίβανο






Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό να μαλακώσουν. 

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, κατά προτίμηση το αρωματικό λάδι από το βάζο με τις λιαστές ντομάτες, και σωτάρουμε τα πράσα για ένα δεκάλεπτο, ανακατεύοντας απαλά. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες και μισή κούπα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την πάπρικα και το δεντρολίβανο. 

Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.


ΣΩΤΕΖΑ
    ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ



Προσθέτουμε τα ρεβύθια και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 15΄-20΄ δυναμώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, για να εξατμιστούν τυχόν περιττά υγρά και να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα.



ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
 ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΙΑΤΟ 2








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου