Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Σαλάτα με ελιές, ρόδι και πετιμέζι - Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, γιαούρτι και φέτα …

.... Ευετήριες, οι ευχές για καλή χρονιά, 

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ  

λέξη σύνθετη μεταφορικά και κυριολεκτικά. Από το ευ + έτος και μακάρι να έφταναν αυτές οι δυο λεξούλες για να πιάσει η ευχή. Dum spiro spero, αλλά κάτι τέτοιες ώρες καταλαβαίνω επιτέλους γιατί η ελπίδα ήταν στο κουτί της Πανδώρας, όπου είχαν κλείσει οι θεοί τα τρία κακά της μοίρας μας. 
Μια και μηδενίσαμε όμως για μια φορά ακόμα το κοντέρ, πάμε ξανά μανά απ’ την αρχή, με καινούριες ευχές και καινούριες ελπίδες για το νέον έτος.
 Γιατί ελπίζουμε στο φως της ευτυχίας … 
Κόψαμε και τη βασιλόπιτα πάνω στην αλλαγή του χρόνου, ωραία έγινε και γεια στα χέρια μου κι είν’ αλήθεια πως και φέτος το φλουρί της το βρήκαν οι άλλοι και για μένα δεν έμεινε ούτε η κραιπάλη, ούτ’ ο ύπνος το πρωί. 
Γιατί σηκώθηκα νωρίς – νωρίς να ετοιμάσω το πρωτοχρονιάτικο γεύμα. Μη φανταστείς ότι έπιασα τα προζύμια πρωί-πρωί, με έτοιμο φύλλο την έκανα την κοτόπιτα αλλά η νοικοκυρά δεν κάθεται ποτέ, που έλεγε κι ο παππούς μου. Είχα βάλει στο μάτι και κανά δυο συνοδευτικά που τα θεώρησα ευετήρια, λόγω χρώματος και συμβολισμού, κι έτσι μπήκα ενθουσιώδης στην κουζίνα …


Σαλάτα με πράσινες ελιές, ρόδι και πετιμέζι



ΠΙΑΤΟ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ  



υλικά: 
200 γρ. πράσινες ελιές (κατά προτίμηση γεμιστές με κόκκινη πιπεριά) 
2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια 
3 κουταλιές λάδι 
1,5 κουταλιά πετιμέζι 
2-3 κουταλιές καρύδια χοντροκομμένα 
μαϊντανός ψιλοκομμένος 
κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα 
κόκκοι ροδιού





Κόβουμε τις ελιές και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, προσθέτουμε τα καρύδια και το μαϊντανό, ρίχνουμε το λάδι, το πετιμέζι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. 

Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνιρισμένη με κόκκους ροδιού.



ΣΑΛΑΤΑ ΑΡΧΗ 


ΠΙΑΤΟ




Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, γιαούρτι και φέτα



ΠΙΑΤΟ 2



υλικά: 
1 βαζάκι ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης 
3/4 κούπας στραγγιστό γιαούρτι 
1/2 κούπα τρίμμα φέτας 
3 κουταλιές λάδι 
κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα 
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι






Στραγγίζουμε τις πιπεριές, τις ξεπλένουμε και τις ψιλοκόβουμε. 

Τις ανακατεύουμε με το γιαούρτι και προσθέτουμε τη φέτα, το λάδι και τη ρίγανη. 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. 



ΕΤΟΙΜΗ


ΠΙΑΤΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου