Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα επτανησιακή …

Au suivant, au suivant ...

ΧΡΟΝΙΑ   

… που τραγουδούσε κι ο Brel. 
Να περάσει ο επόμενος κι αυτά που ήξερε να τα ξεχάσει. Τραγούδια και φανφάρες και καλοπιάσματα κι ορθάνοιχτες πόρτες να περάσει. Απ’ το ματάκι της πόρτας θα κοιτάω πια τον καινούριο χρόνο και θα πράττω αναλόγως. Ο ζεματισμένος ο γάτος φοβάται και το κρύο το νερό. 
Κι έπειτα τόσα χρόνια που ακολουθούσα κατά γράμμα το τυπικό, τι χαΐρι είδα; Μηδέν εις το πηλίκιον, που έλεγε κι ο όνομα και μη χωριό. Και δώστου τα υποκριτικά ξεπροβοδίσματα στον πάει ο παλιός ο χρόνος, δώστου τα καλιοπιάσματα και τα γλειψίματα στον ήρθ’ ο νέος με τα δώρα,  δώστου φούσκωμα στο μπαλόνι με τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις απαντοχές. Κι ας διέψευδε τις περισσότερες άμα τη εμφανίσει. Άσχετο, αλλά πεθύμησα τις δραχμές, πληρωτέαι επί τη εμφανίσει, τα παλιοευρώ είναι σα μαγική εικόνα, πληρωτέα μόνο για εξαφανίσει. 
Απ’ αλλού ξεκίνησα και κοίτα πού πήγα. Η μάνα μου θα περιμένει κι έχω βοσκή κι είχα και τρύγο, τι ώρα νάναι και τι εποχή; Α ναι, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ημέρα περισυλλογής, απολογισμών, στόχων και υποσχέσεων, απ’ αυτές που ξέρουμε καλά ότι δεν θα τηρήσουμε – αν ήταν, θα τις είχαμε τηρήσει τόσα χρόνια τώρα. 
Γι’ αυτό φέτος λέω να τον αφήσω ήσυχο το νέο χρόνο, μπας και μ’ αφήσει ήσυχη κι αυτός. Ούτε ελπίδες, ούτε φόβους, ούτε απαντοχές θα του φορτώσω.
Que sera sera, whatever will be will be. 
Και για να του δείξω την καλή μου διάθεση, θα τον υποδεχτώ με μια σιροπιαστή βασιλόπιτα φέτος. Για να τον γλυκάνω, ή για να γλυκαθώ πριν με κακοκαρδίσει; Οψόμεθα ες Φιλίππους …


Βασιλόπιτα επτανησιακή με ανθότυρο και σιρόπι 



ΕΤΟΙΜΗ 3



υλικά: 
400 γρ. ανθότυρο 
250 γρ. ζάχαρη 
150 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη 
3 αυγά 
150 ml γάλα 
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 
2 βανίλιες 
ξύσμα λεμονιού 

προαιρετικά: 
1 σφηνάκι λιμοντσέλο ή άλλο λικέρ


Για το σιρόπι: 
800 γρ. ζάχαρη 
750 ml νερό 
το λεμόνι που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα




Σπάμε με το χέρι το ανθότυρο σε κομμάτια και το χτυπάμε με τη ζάχαρη να μαλακώσει και ν’ αφρατέψει. 

Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή λυωμένο και χλιαρό.


ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ


ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ



Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το γάλα.



ΑΥΓΟ


ΜΕ ΑΥΓΟ


ΑΝΑΜΙΞΗ



Αρωματίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα και το λικέρ. 

Τελευταίο ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.



 ΞΥΣΜΑ


ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ


ΖΥΜΗ



Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Και δεν ξεχνάμε να κρύψουμε το φλουρί μέσα στη ζύμη. 



ΤΑΨΑΚΙ


ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.



ΖΥΜΗ ΤΑΨΙ


ΨΗΜΜΕΝΗ


ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ




Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 8΄-9΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει και το λεμόνι κομμένο στη μέση. 

Μόλις ψηθεί η βασιλόπιτα τη σιροπιάζουμε, ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν ξαναρίξουμε. 

Μπορούμε να την τρυπήσουμε μερικές φορές με καλαμάκι μπαμπού, για να σιροπιαστεί παντού ομοιόμορφα.



ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ


ΚΑΛΑΜΑΚΙ



Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.



ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ 


ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ 




Διακοσμούμε την επιφάνεια όπως μας αρέσει, γράφοντας πάνω και τη χρονιά.
 Μια καλή χρονιά …




 ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου