Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κέικ φουντούκι …

... Φουντούούούκ’.

foundouki


Τώρα που όλοι ασχολούνται με τα δάνεια, εγώ θέλω ν’ ασχοληθώ μ’ ένα αντιδάνειο – έστω και σε γλωσσικό επίπεδο. Έτσι κι αλλιώς απ’ τη γλώσσα την ομιλουμένη θα με πάει στη γλώσσα που γεύεται κι απολαμβάνει. 
Το φουντούκι λοιπόν, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την αρχαιοελληνική ονομασία του. Ποντικά κάρυα τα ονόμαζαν οι αρχαίοι ημών, δηλαδή καρύδια από τον Πόντο. Σταδιακά το ουσιαστικό ξεχάστηκε – όπως συνέβη και με το νερό που ξεκίνησε ως νεαρόν ύδωρ - κι έμεινε το επίθετο Ποντικά να ονοματίζει τα φουντούκια. Η λέξη διατηρήθηκε και στην εποχή του Βυζαντίου, πέρασε στους Άραβες κι από αυτούς στους Τούρκους ως  findik.  Απ' αυτούς τελικά γύρισε ξανά σ’ εμάς εξελληνισμένο σε φουντούκι ...


Κέικ φουντούκι 


ΣΟΦΡΑΣ  


υλικά:
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
160 γρ. φουντούκια 
150 γρ. ζάχαρη (50+50+50) 
120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
2 αυγά 
2-3 κουταλιές γάλα 
2 πρέζες αλάτι 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
1 βανίλια






Κρατάμε λίγα φουντούκια για τη διακόσμηση και αλέθουμε τα υπόλοιπα στο multi μαζί με 50 γρ. από τη ζάχαρη. 

Χτυπάμε τα αυγά με άλλα 50 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι ν’ αφρατέψουν.

 Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη και, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. 

Αρωματίζουμε με τη βανίλια, ρίχνουμε 1-2 κουταλιές γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. 

Τελευταία ρίχνουμε τα τριμμένα φουντούκια. Αν χρειαστεί αραιώνουμε το μείγμα προσθέτοντας λίγο γάλα.



ΑΡΧΗ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ  



Αδειάζουμε σε ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο (ή με λαδόκολλα) και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα φουντούκια που κρατήσαμε.



 ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 

Ξεφουρνίζουμε και, μόλις το κέικ κρυώσει ελαφρά, το βγάζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΕΝΟ     


ΚΟΜΜΑΤΙ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ





 Τώρα που το σκέφτομαι, το κέικ αυτό θα γινόταν μια πολύ ωραία βασιλόπιτα. Πολύ αφράτο, εξαιρετικά νόστιμο, εύκολο στην παρασκευή, με απλά υλικά και με τον απαραίτητο ξηρό καρπό να εύχεται και να συμβολίζει την καρποφορία, την καλή τύχη και την αφθονία.



ΚΟΝΤΙΝΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου