Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κεφτεδάκια - Πατάτες λαδορίγανη…

Σήμερα είναι Κυριακή, που έλεγε κι η εκπομπή της ΕΡΤ. Τις έζησες τέτοιες Κυριακές; 
Με την τηλεόραση να παίζει πρώτα την απαραίτητη θρησκευτική εκπομπή – από Θεού άρξασθε - με την ερμηνεία της ευαγγελικής περικοπής, τροπάρια και σεβάσμιους δεσποτάδες σε άβολες πολυθρόνες και βολικές συζητήσεις. Κι αμέσως μετά το Θεό, η σειρά του λαού και του Παναγιώτη Μυλωνά, με τις μακρόσυρτες εισαγωγές του να κλέβουν χρόνο απ’ τους οργανοπαίχτες και τις ομάδες των χορευτών. Λεβέντες με μίνι φουστανέλες και χαμηλοβλεπούσες τσούπρες μπροστά σε σκηνικά του βουνού και του λόγγου, που ακροβατούσαν ανάμεσα στο φολκόρ και το κιτς. 
Την ίδια ώρα στο παράλληλο σύμπαν της κουζίνας ετοιμαζόταν το κυριακάτικο φαγητό, το οποίο συνήθως συνοψιζόταν στις ακόλουθες εναλλακτικές, την εξής μία: κρέας με πατάτες στο φούρνο. Αρνί ή κοτόπουλο στρογγυλοκάθονταν πάνω σε πατάτες κυδωνάτες με μπόλικη ρίγανη και περίσσεια ελαιολάδου και σιγοψηνόταν σε εμαγιέ κουζίνες ELCO. Για να μη με πεις υπερβολική, άντε να βάλω στις εναλλακτικές κι ένα εξίσου κλασσικό γιουβέτσι ή σπανιότερα κανά παστίτσιο, σε τρελλά κέφια δε κι έναν μπελαλίδικο μουσακά. Στο δικό μου μικρόκοσμο τουλάχιστον έτσι εξελίσσονταν οι Κυριακές – αυτές που σιχαινόταν οι Κατσιμιχαίοι, αυτές που κάναν τα παιδιά του Charles Trenet να βαριούνται. 
Οι τωρινές μου Κυριακές συμπυκνώνουν τα οικιακά ολόκληρης εβδομάδας. Τα πλυντήρια που δεν πρόλαβαν να μπουν, τα ασιδέρωτα που στοιβάζονται περιμένοντας να σιδερωθούν, τα φαγητά που μαγειρεύονται μαζικά για να μας βγάλουν μέχρι την Πέμπτη κι εγκαθίστανται στο ψυγείο μέσα σε πολύχρωμα τάπερ. 
Ποτέ δεν έφτιαξα κρέας με πατάτες την Κυριακή. Ούτε και σήμερα θα κάνω, κι ας θέλω να σου φτιάξω μια ανάμνηση να μοιάζει με τις δικές μου. 
Κεφτεδάκια διάλεξα να σου κάνω κι ένα ταψί πατάτες λαδορίγανη ...


Κεφτεδάκια 


ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά: 
μοσχαρίσιος κιμάς (ή ανάμεικτος με χοιρινό ή αρνίσιο κιμά) 
μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό (χωρίς τις κόρες) 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 αυγό 
μαϊντανός, δυόσμος 
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη






Στύβουμε καλά το ψωμί και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το κρεμμύδι και τα μυρωδικά. 

Αλατοπιπερώνουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα. 

Ρίχνουμε το αυγό, λάδι και ρίγανη και συνεχίζουμε το ζύμωμα. 

Για να αφρατέψει ο κιμάς, οι επιλογές είναι άφθονες και περιλαμβάνουν φρέσκια ντομάτα περασμένη στον τρίφτη, ή λίγο κόκκινο κρασί, ή ξύδι, ή γάλα, ή σόδα, ή τσίπουρο. 

Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και πλάθουμε ισομεγέθη κεφτεδάκια, στρογγυλά ή πεπλατυσμένα.


ΚΙΜΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα συχνά.



ΕΤΟΙΜΑ 2



Οι ποσότητες εξαρτώνται από το πόσοι θα φάνε. Η συνηθέστερη αναλογία είναι 500 γρ. κιμάς, 4-5 φέτες ψωμί, 1 κρεμμύδι και 1 αυγό.



Πατάτες λαδορίγανη 

Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε είτε στη μέση και μετά κατά μήκος σε χοντρές φέτες ή κατευθείαν σε κομμάτια. 

Τις βάζουμε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τους ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη και ελαιόλαδο, τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι τη μέση τους.


ΠΑΤΑΤΕΣ   ΜΕ ΖΩΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄. 

Αν χρειαστεί, ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε νερό ή ζωμό. 



ΤΑΠΕΡ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου