Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Κροκέ …

… ήταν ένα παιχνίδι. Απ’ αυτά τα ανούσια που παίζαν οι ευγενείς φυλές της γηραιάς ηπείρου για να σκοτώνουν - έτσι το μεταφράζω εγώ - τον άφθονο ελεύθερο χρόνο τους. Κρατούσαν μπαστούνια που κατέληγαν σε σφυριά, χτυπούσαν τις μπάλες και προσπαθούσαν να τις περάσουν από τα, τοποθετημένα στο έδαφος, ημικυκλικά ελάσματα.



Ουδέν ωφελεί αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται, αλλά ποια είμαι εγώ που θα το κριτικάρω; Με την ίδια λογική, το ίδιο ανούσιο είναι το γκολφ – που, μάλλον, είναι – το ποδόσφαιρο, όπου εικοσιδύο μαντράχαλοι κυνηγάν μια μπάλα κι εκατομμύρια άλλοι παραληρούν και πάει λέγοντας. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.
Το ίδιο πιστεύω και για τις κάθε είδους κροκέτες. Θες να φταίει ο αναπόφευκτος συνειρμός που παραπέμπει σε κατοικίδιες νοστιμιές, θες που δε συμπαθώ ιδιαίτερα τις έντονες γεύσεις και το τηγάνι, θες που είμαι μια μίζερη κακόφαγη – πάντως δεν τις συμπάθησα ποτέ. Εσύ, απεναντίας, τις λάτρεψες απ’ τα πολύ μικρά σου χρόνια. Απ’ όταν ξαναρχίσαμε δειλά-δειλά να βγαίνουμε, μόλις ποδάρωσες λίγο. Είτε σε τσιπουράδικο πηγαίναμε, είτε σε ψησταριά, εστιατόριο ή μεζεδοπωλείο, η παραγγελία περιείχε πάντα και παντού τυροκροκέτες. Ζεματιστές τις έτρωγες, μόλις ερχόταν το πιάτο – κι όλες μόνη σου.  
Μεγαλώνοντας άλλαξαν πολλά από τα γούστα σου, όχι όμως και η αδυναμία στις τυροκροκέτες. Μόνο που τώρα τις φτιάχνεις μόνη σου – και μόνη σου εξακολουθείς τις τρως.
Τουλάχιστον, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι η ιδανική επιχείρηση- σκούπα για τα τυριά που ξεμένουν στο ψυγείο, απομεινάρια από διάφορες συνταγές. Εν τη ενώσει τους η ισχύς.

Τυροκροκέτες

ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
τυριά που προτιμάμε ή που έχουν περισσέψει
(100 γρ. φέτα, 100 γρ. ανθότυρο, ημίσκληρο, μυζήθρα, μοτσαρέλα)
1 αυγό
δυόσμος ή άνηθος
τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι
πιπέρι
Για το πανάρισμα:
1 αυγό χτυπημένο
αλεύρι
τριμμένη φρυγανιά

Πατάμε με πηρούνι τη φέτα και το ανθότυρο, ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά χοντροτριμμένα, το αυγό, τα μυρωδικά και λίγο πιπέρι. Ζυμώνουμε το μίγμα προσθέτοντας φρυγανιά ή αλεύρι, μέχρι να στέκεται. Πλάθουμε τυροκροκέτες και, αν έχουμε χρόνο, τις αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν.
Περνάμε τις τυροκροκέτες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και, τέλος, από τη φρυγανιά.

ΓΙΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ

Τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι γυρίζοντάς τες συχνά, για να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.

ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΕΤΟΙΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου