Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Φασόλια χάντρες au gratin …

Χάντρα στο κομπολόι σου ...

xantres

χάντρα θαλασσιά να βάζεις, χάντρα πάντα να φοράς, 
οι κόκκινες, οι πράσινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες, 
βάλε και μια χάντρα θαλασσιά να μη σε ματιάσουν τα νησιά, 
απ’ το κομπολόι μου λείπουν κάτι χάντρες
και το καλοσκέφτηκα να κρεμάσω άντρες, 
μ’ άσπρη χάντρα και πορτοκαλιά εδώ κι εκεί βάζω φιλιά, 
μη βροντοχτυπάς τις χάντρες η δουλειά κάνει τους άντρες, 
μια γυναίκα δύο άντρες κομπολόι δίχως χάντρες – και δε συμμαζεύεται. 
Παρότι ματιάζομαι εύκολα, τις χάντρες τις κρατάω για την κουζίνα. Κι επειδή, όπως λέει κι η κυρά μας η μαμή «τα μαυρομάτικα ματιάσματα καθώς και τα μαυρομάτικα φασόλια δεν είναι τίποτα», προτιμώ τα  μπαρμπουνοφάσουλα για τις …


Χάντρες au gratin  


ΠΙΑΤΟ 2



υλικά:
450 γρ. φασόλια χάντρες (κατεψυγμένα ή από κονσέρβα)
2 γινωμένες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κούπα ζεστό νερό ή ζωμός
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100 ml κρέμα γάλακτος
1 δαφνόφυλλο
μαϊντανός
μπαγιάτικο ψωμί 
σκληρό τυρί τριμμένο





Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φασόλια τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει ένα ολόκληρο κρεμμύδι, στο οποίο καρφώνουμε 3-4 γαρύφαλλα. 

Τα στραγγίζουμε και το ίδιο κάνουμε με τα φασόλια από κονσέρβα, αφού τα ξεπλύνουμε καλά.

Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό να μαλακώσει και προσθέτουμε λάδι και το σκόρδο. 

Μόλις ροδίσουν ρίχνουμε τη ντομάτα,  το μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, τα φασόλια και τον πελτέ, διαλυμένον στο νερό ή το ζωμό. 

Σιγοβράζουμε για 10΄-15΄ προσθέτοντας, λίγο πριν δέσει η σάλτσα, την κρέμα γάλακτος.



ΣΩΤΕΖΑ ΠΥΡΕΞ



Τρίβουμε το ψωμί στο μπλέντερ, αδειάζουμε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα. 

Από πάνω ρίχνουμε μπόλικο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το ψωμί και το τυρί να γίνουν μια τραγανή κρούστα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου