Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κλέφτικο …

... Κλέφτες, προδότες και άλλα συναφή. Περίσσεψαν τα συνθήματα και οι χαρακτηρισμοί εναντίον των πολιτικών και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η κλεφτουριά είχε την τιμητική της. Και η παλιά, η αυθεντική και η σύγχρονη με την κακή έννοια.   
Θέση δεν παίρνω επί του θέματος, κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματα και τα δίκια της. Προσπερνώ χωρίς να παραβλέπω έργα και ημέρες των σύγχρονων, για να εστιάσω σ’ έναν τρόπο μαγειρέματος, απόρροια της μαύρης ζωής που κάνανε εκείνοι οι μαύροι κλέφτες – οι αυθεντικοί.
Με φόβο τρώγαν το ψωμί κι όταν είχαν κανένα αρνί για ψήσιμο, το τύλιγαν με την προβιά του και το παράχωναν σ’ ένα λάκκο με κάρβουνα, όπου σιγοψηνόταν όλη τη νύχτα χωρίς μια δυνατή φωτιά που θα πρόδιδε τη θέση τους.
Η προβιά αντικαταστάθηκε από λαδόκολλα, το φαγητό ονομάστηκε κλέφτικο  και αποτελεί απαραίτητο πιάτο στον κατάλογο κάθε χασαποταβέρνας που σέβεται τον εαυτό της. 
Εκτός αυτού όμως είναι και μια σίγουρη και ασφαλής λύση, ακόμη και για τους αρχάριους ή ατζαμήδες της κουζίνας, για καλοψημένο, ζουμερό και νόστιμο κρέας …


Χοιρινό στη λαδόκολλα (κλέφτικο)



ΕΤΟΙΜΟ
 



υλικά:
700 γρ. χοιρινό
κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, μανιτάρια
ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι
λίγο άσπρο κρασί
γραβιέρα σε κυβάκια




Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια. 

Το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με μυρωδικά της αρεσκείας μας. 

Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το χοιρινό να μαριναριστεί 2-3 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο.

Στρώνουμε δύο φέτες λαδόκολλα τη μία επάνω στην άλλη και αδειάζουμε το κρέας μαζί με τα υγρά που έβγαλε. 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, σκόρδο, πιπεριές, μανιτάρια και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά, σηκώνουμε τις άκρες της  λαδόκολλας και κλείνουμε καλά με συρραπτικό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 2 ώρες περίπου.


 ΜΕ ΤΥΡΙ 2 ΠΑΚΕΤΟ ΨΗΜΕΝΟ  

             

           Είναι περισσότερο μια μέθοδος μαγειρέματος, παρά μια συγκεκριμένη συνταγή. Γίνεται με αρνί, χοιρινό ή κοτόπουλο αλλά και με ποικιλία κρεάτων και ο καθένας προσθέτει ή αφαιρεί λαχανικά και μυρωδικά. Συνήθως εμπλουτίζεται με καρότα και πατάτες.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου