Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μοσχάρι Στρογγανώφ …

 ... Ή μήπως Στρογγανώχ;  Το μοσχάρι δε μας αρέσει καθόλου. Τα μανιτάρια πάλι, μας αρέσουν πολύ. Κάπως έτσι θυμήθηκα ότι υπάρχει μια συνταγή που τα συνδυάζει, το ξακουστό μοσχάρι στρογγανώφ, κι αποφάσισα να το φτιάξω.
Τι τό  ’θελα; Βρέθηκα με περισσότερες παραλλαγές, εκδοχές και θεωρίες, από όσες υπάρχουν για την καταγωγή του Ομήρου. Το έφτιαξε ο ίδιος ο κόμης Στρογγανώφ ή ο μάγειράς του, που την πάτησε σαν τον Κολόμβο όταν του έφαγε την ονοματοδοσία ο Βεσπούκι;
Η αρχική συνταγή περιείχε όντως μουστάρδα, μανιτάρια και τίποτε άλλο;
Οι ρώσοι και κινέζοι μετανάστες ήταν αυτοί που την έφεραν στις ΗΠΑ όπου έγινε δημοφιλέστατη, αλλά και καπελώθηκε από την κρέμα γάλακτος;
Σερβίρεται με ρύζι, τηγανητές πατάτες ή με τα κάπως ανορθόδοξα αγγουράκια τουρσί;
Και το μοσχάρι είναι σε λωρίδες ή κυβάκια; Και αλευρώνεται ή όχι; Το κρεμμύδι πότε προστέθηκε; Ο τοματοπελτές πού κολλάει; Κι η κρέμα είναι η γνωστή sour cream, η κλασσική γάλακτος, η ρώσικη smetana, ή γίνεται και με γιαούρτι;
Αυτά κι άλλα τόσα ερωτήματα ξεπηδούσαν από ιστοσελίδες, περιοδικά, βιβλία κι εγκυκλοπαίδειες. Αποφάσισα λοιπόν να κρατήσω τα βασικά, να τραγουδήσω Σινάτρα και να το φτιάξω my way. Με την άδειά σας κόντε μου …


Μοσχάρι Στρογγανώφ



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 2 



υλικά:
500 γρ. μοσχάρι σε λεπτές λωρίδες
500 γρ. άσπρα μανιτάρια σε φετάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
200 ml πηχτή κρέμα γάλακτος ή smetana
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο άσπρο κρασί




Πριν ξεκινήσουμε αλευρώνουμε αν θέλουμε ελαφρά το μοσχάρι.

Σε λίγο λάδι και το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε καλά το κρέας απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μαζί για 2΄-3΄. 

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα μανιτάρια. 

Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε με ρύζι ή τηγανητές πατάτες. 

Στο σπίτι μας, κάπως ανορθόδοξα, με πατάτες φούρνου.

Κι επίσης, έκανε ανάρπαστα κάτι σκέτα μακαρόνια, όταν τα αγκάλιασε στοργικά.


ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΙΑΤΟ 2





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου