Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σαλάτα με σελινόριζα …

Έχει πανσέλινο απόψε, αλλά ο κύρης του σπιτιού έχει σελινιαστεί από καιρό. Από κει που τον ρωτούσα να βάλω σέλινο στη φασολάδα ; κι απαντούσε ένα μικρό κλαράκι γιατί είναι και βαρύ, ξαφνικά λάτρεψε το σέλινο. Εντυπωσιασμένος από τα ολόφρεσκα μάτσα στους πάγκους της λαϊκής άρχισε να ζητά να το δοκιμάσει σε φαγητά. Ξεκινήσαμε λοιπόν από το κλασσικό χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο, για να μην πέσουμε κατευθείαν στα σκληρά. Γρήγορα όμως αφαιρέσαμε το πράσο και φτιάξαμε χοιρινό μόνο με σέλινο, μετά αφαιρέσαμε και το χοιρινό και φτιάξαμε σκέτο σέλινο γιαχνί. Και δεν ήταν καθόλου μια περαστική ιδιοτροπία.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μπήκε στην κουζίνα για να μαγειρέψει ο ίδιος, για πρώτη φορά στα χρονικά και στα 20 χρόνια γάμου, μια συνταγή για χοιρινό κοκκινιστό με σέλινο, που πήρε από κάποιο μάγειρα. Γεγονός που η αρχόντισσα της κουζίνας εξέλαβε και με το δίκιο της, ως θανάσιμη προσβολή και casus belli που προκάλεσε ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Όμως όχι για πολύ.  Ένα μεσημέρι που γύριζε από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, τον περίμενε μια μεγαλειώδης …


Σαλάτα με σελινόριζα



ΠΙΑΤΕΛΑ    



υλικά:
μια μέτρια σελινόριζα (350-400 γρ.)
2 αχλάδια
μισό ματσάκι μαϊντανός
μισή καυτερή πιπεριά
1 κουταλάκι γλυκού απαλή μουστάρδα
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα με κόκκους
4 κουταλιές σούπας λάδι
2 κουταλιές σούπας ξύδι

Για το σερβίρισμα:
προσιούτο ή άλλο αλλαντικό





Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. 

Τρίβουμε και τα αχλάδια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και την καυτερή πιπεριά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα δύο είδη μουστάρδας, το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Δοκιμάζουμε τη γεύση και βάζουμε τη σαλάτα στο κέντρο μιας πιατέλας, αραδιάζοντας γύρω-γύρω τις φέτες του προσιούτο.

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού και ραντίζουμε με λίγο ακόμη λάδι.


ΜΙΓΜΑ


Σερβίρουμε.



ΕΤΟΙΜΗ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου