Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σαραγλάκια …

… Ναι, σήμερα είναι Δευτέρα. Είναι όμως Η Δευτέρα;
Αυτή η περιβόητη Δευτέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της δίαιτας ή έστω της εγκράτειας για κάθε πικραμένο μεν, καλοταϊσμένο δε;
Κρίση-ξεκρίση, οι περισσότεροι τις κάναμε τις παρασπονδίες μας στις γιορτές. Πότε για το καλό του χρόνου, πότε στην υγειά του εορτάζοντος, πότε για να μην πάνε χαμένα όσα περίσσεψαν, πότε τ’ άλλο πότε τό ’να, που έλεγε κι ο Βουτσάς στην Κουδούνα, έγινε η κοιλιά μας σαν κοτρώνα! 
    Δεν έχω παράπονο, απ’ όλα είχαμε στις γιορτές: και ξενική γαλοπούλα και ελληνικό χοιρινό πρασοσέλινο, και κρεατόπιτα με πάπια και κουραμπιέδες και μελομακάρονα και κορμούς και τουλουμπάκια –άσε τα κεράσματα και τις βασιλόπιτες.
Ή
ρθε λοιπόν η ώρα της μετανοίας; Η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό, τη λυπημένη θλίψη που έλεγε κι ο Προύσαλης στην τσιριμπίμ τσιριμπόμ;
Ό
χι ακόμη, βρε παιδιά. Ένα σιροπιαστό δεν έκανα με τούτα και μ’ εκείνα. Γίνεται να περάσουν οι γιορτές χωρίς ένα σιροπιαστό; Ούτε ένα κανταΐφι, ένα τούρκικο κιουνεφέ, ένα γιαννιώτικο, έναν μπακλαβά με φυστίκι Αιγίνης ή έστω έναν λαδομπακλαβά,  ένα γαλακτομπούρεκο βρε αδερφέ, να γλυκαθεί λίγο το δοντάκι μας. Τόσες πίκρες μας περιμένουν, άσε να φτιάξω ένα σαραγλί που τό ’χω πεθυμήσει.
Εξάλλου, κάθε βδομάδα έχει κι από μια Δευτέρα.
Ξαναθύμισέ μου το αύριο, που έλεγε κι ο Παπαγιαννόπουλος στον ταλαίπωρο τον Ξενίδη …


Σαραγλάκια


ΠΙΑΤΟ 2 


υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας ή Βηρυττού
φυστίκι Αιγίνης τριμμένο 
ή καρύδι ανακατεμένο με λίγη ζάχαρη και κανελογαρύφαλλο
λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

Για το σιρόπι 
3 κούπες ζάχαρη 
2 κούπες νερό
χυμός από μισό λεμόνι

Για το τύλιγμα
μια χοντρή βελόνα πλεξίματος




Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. 

Το διπλώνουμε στη μέση και το βουτυρώνουμε ξανά. 

Εναλλακτικά, ανοίγουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και το καλύπτουμε με ένα ακόμη φύλλο.

Σκορπάμε φυστίκι ή καρύδι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

 Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό βάζοντας στη μία στενή άκρη του φύλλου τη βελόνα του πλεξίματος. 

Τυλίγουμε μαζί με τη βελόνα, πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και τραβάμε απότομα τη βελόνα.


ΤΥΛΙΓΜΑΤΥΛΙΓΜΑ 2ΣΤΗ ΒΕΛΟΝΑ


Σουρώνουμε ώστε το ρολό να μείνει περίπου το μισό, το τοποθετούμε στο ταψί και το βουτυρώνουμε. 

Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.


ΣΟΥΡΩΜΑ ΣΟΥΡΩΜΑ 2


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι τα σαραγλί να ροδοκοκκινίσουν.


ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ 2ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


Σιροπιάζουμε τα σαραγλί μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να τραβήξουν το σιρόπι και να κρυώσουν. 

Ύστερα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι.

Τρατάρουμε.


 ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ 2ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑΠΙΑΤΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου