Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Γαλοπούλα γεμιστή …

Τιμή και δόξα στο Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική και ήρθαμε σε επαφή με έναν ολόκληρο άγνωστο κόσμο; Ή μήπως κατάρα στο Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική και θαμπωθήκαμε σαν άλλοι ιθαγενείς από χάντρες και καθρεφτάκια;
Τίποτε απ’ τα δύο. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις - εκτός από το μουσαντένιο κέρμα που ήταν ίδιο και από τις δυο πλευρές και κέρδιζε πάντα στο “κορώνα-γράμματα”.
Γι’ αυτό και βαριέμαι να κάνουμε και φέτος την ίδια επετειακή συζήτηση για την ξενόφερτη γαλοπούλα και το πώς προσγειώθηκε στο ελληνικό μας χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εγώ, νά ’μαι καλά, θα τη φτιάξω και φέτος.
Κι αν δε σου αρέσει, μην τη φας. Εξάλλου, αν δεν έχουμε κανένα έκτακτο βενιζελικό ρεσάλτο, δεν θα λείπει απ’ το τραπέζι μας ούτε το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο, ούτε οι λαχανοντολμάδες. Θα υπάρχει όμως στην τιμητική θέση και η γεμιστή γαλοπούλα – ξενόφερτη ή μη.
Και καλά θα κάνεις να φας φέτος που υπάρχει, γιατί για του χρόνου Δ(ε)ΝΤ(ο βλέπω) …


Γαλοπούλα γεμιστή


    
 
υλικά:
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών
1/2 κιλό κιμάς
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. άσπρο κρασί
2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί σε μεγάλους κύβους
κουκουνάρι

 

 

Ακόμη πιο αναλυτικά η όλη διαδικασία εδώ.

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και λίγη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει.

 Προσθέτουμε τον κιμά και τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα και, μόλις ροδίσουν, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι και λίγο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

 Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγη μαργαρίνη, ροδίζουμε τα κομμάτια του ψωμιού και τα προσθέτουμε στη γέμιση.


ΓΕΜΙΣΗ


Αλατοπιπερώνουμε καλά τη γαλοπούλα, εσωτερικά και εξωτερικά.

 Γεμίζουμε πρώτα την κοιλιά της και μετά την “τσέπη” που δημιουργείται στο λαιμό της.



ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑ ΛΑΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΛΑΙΜΟΣ



Με χοντρή κλωστή και σακοράφα ράβουμε και τα δύο σημεία που γεμίσαμε. 

Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας και τις φτερούγες, την αλείφουμε με μαργαρίνη ή φυτίνη και την τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε σχάρα.


ΡΑΨΙΜΟ ΛΑΙΜΟΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 4,5-5 ώρες. 

Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο και οδηγίες ψησίματος. 

Ούτως ή άλλως, όταν το κρέας σκάει και φαίνεται το κόκκαλο, είναι έτοιμη. 

 

ΨΗΜΕΝΗ

 

Συνοδεύεται εξαιρετικά από ένα γιορτινό μπασμάτι, φτιαγμένο με το ζωμό που μένει στη γάστρα, κάστανα και κουκουνάρια ή από ολόκληρες πατατούλες φούρνου με μυρωδάτη σάλτσα.
    

    









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου