Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πέταλα με πράσα και ρεβύθια στο φούρνο …

Γούρι.

gouri 1 Charm-Pomegranatedekaraheartflat

… Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μαγαζιά γεμίζουν με λογιών – λογιών γούρια. Ματάκια, ρόδια, πέταλα, τυχερές δεκάρες, τετράφυλλα τριφύλλια, αγγελούδια και φυλακτά κατακλύζουν βιτρίνες και ράφια και υπόσχονται να φέρουν τύχη για την καινούρια χρονιά ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αναποδιές και κακοτυχία.

Κανονικά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών θα έπρεπε να είναι οι τυχερότεροι άνθρωποι του κόσμου και κανένα τέτοιο μαγαζί δεν θα έκλεινε ποτέ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Εγώ πάλι, προφανώς δεν θα έλεγα όχι σε λίγη ή και περισσότερη καλή τύχη, αλλά είναι ένα θέμα που το αφήνω στην τύχη.
  
Όσο για τα πέταλα, αντί να τα κρεμάω στις πόρτες, προτιμώ να τα μαγειρεύω. Κατά προτίμηση δε, τα ξανθιώτικα πέταλα του Μπαντάκ …


Πέταλα με πράσα και ρεβύθια στο φούρνο



ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
2 πέταλα ή 3 χωριάτικα λουκάνικα
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
3-4 πράσα κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
3 ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ πελτές
1 σκελίδα σκόρδου σε φετάκια
λίγο άσπρο κρασί
πάπρικα γλυκειά, κύμινο, ελάχιστη ζάχαρη





Έχοντας μουλιάσει αποβραδίς τα ρεβύθια, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε τα λουκάνικα. 

Προσθέτουμε τα πράσα, ανακατεύουμε και σωτάρουμε 4΄-5΄ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένον σε μια κούπα ζεστό νερό, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. 

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα πράσα, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το φαγητό σε γάστρα ή πυρέξ με καπάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.



ΨΗΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου