Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μηλόπιτα κραμπλ …


mila mou gia mila

… Δεν ξέρω τι με πιάνει, αγόρι μου. Μόλις εμφανιστούν στις λαϊκές τα πρώτα φρέσκα μήλα, γυρίζει το μάτι μου. Ξυπνάει μέσα μου η Εύα, η Χιονάτη, η τριάδα
Ήρα-Αθηνά-Αφροδίτη, η Έριδα, ο Νεύτωνας, ο Γουλιέλμος Τέλλος και άλλοι μηλολάτρες. Τι ένα μήλο την ημέρα και κουραφέξαλα. Ένα μήλο δεν είναι ποτέ αρκετό.

Παίρνω σβάρνα τους πάγκους και αρχίζω να γεμίζω σακούλες: ξινόμηλα, στάρκιν, φυρίκια, κόκκινα, χρυσαφιά, πράσινα, ροζέ, Πηλίου, Αγιάς, Γρεβενών ή Καστοριάς – ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.

Κάπως έτσι εγκαταστάθηκε ένα πανέρι γεμάτο μήλα στη βεράντα μου, ένα πανέρι που δεν καταφέρνω να το αδειάσω με τους ρυθμούς που υπολόγιζα. Φταίνε και οι υπόλοιποι που αρνούνται να ακολουθήσουν την άκρατη μηλοφαγία μου κι έτσι η στάθμη παραμένει υψηλή.
Αν είχα ταλέντο στη ζωγραφική, θα μπορούσα τουλάχιστον να το αξιοποιήσω φτιάχνοντας μια πολύχρωμη και ολοζώντανη “νεκρή φύση”. Φευ, μόλις και μετά βίας μπορώ να φτιάξω ακόμη και το γνωστό σπιτάκι μονοκοντυλιά.

Γι’ αυτό, αντί για το ατελιέ μπαίνω στην κουζίνα. Θα ξεκινήσω με
φυρίκι γλυκό, θα συνεχίσω ακάθεκτη με μια tarte tatin, θα φτιάξω μερικές μηλόπιτες για να τις καταψύξω, την αγαπημένη μου ασκητική μηλόπιτα, την οποία –διόλου ασκητικά- θα φάω όλη μόνη μου και, για το πρωινό της οικογένειας, θα φτιάξω μια μηλόπιτα. Σκεπαστή μεν, στη λογική του κραμπλ δε …

     
     
Σκεπαστή μηλόπιτα (κραμπλ)



ΚΟΜΜΑΤΙ 
      
     


υλικά:
4-5 μεγάλα μήλα (προτιμάμε πράσινα ή ξινόμηλα)
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
κανέλλα
σταφίδες, τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)

Για τη ζύμη:
125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ








Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε μέχρι να είναι λεία και εύπλαστη.

Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη μισή στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. 

Την άλλη μισή είτε τη διατηρούμε στο ψυγείο, είτε την απλώνουμε απευθείας στο ταψάκι μας, φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Ό
ταν παγώσει η άλλη μισή ζύμη, τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στρώνουμε τη γέμιση στο ταψί. 

Με γρήγορες κινήσεις, γιατί ζεσταίνεται και μαλακώνει γρήγορα, τρίβουμε με το χοντρό τρίφτη την παγωμένη ζύμη πάνω στη γέμιση.


ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΚΡΑΜΠΛ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40'-45'. 

Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΠΛΑΪ ΚΟΜΜΕΝΗ






Μίλα μου για μήλα
(Σταύρος Παπασταύρος – Ευγένιος Τριβιζάς)

Μίλα μου για μήλα, μη μου μιλάς για κοτσάνια ούτε για φύλλα
δε θέλω ούτε μπιμπερό ούτε πιπίλα, θέλω μόνο
να μου μιλάς για μήλα.
Μίλα μου για μήλα, μη μου μιλάς για πρασινάδα ή για μαυρίλα
δε θέλω άλογο ούτε καμήλα, θέλω μόνο
να μου μιλάς για μήλα.

Μίλα μου για μήλα, μη μου μιλάς για τον Κομφούκιο ή τον Αττίλα
δε θέλω ούτε βόλους ούτε βίλα, θέλω μόνο
να μου μιλάς για μήλα.

Μίλα μου για μήλα μόνο, μια μέρα, ένα μήνα κι ένα χρόνο.     
     



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου