Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κεφτεδάκια από ψωμί …

Το ψωμί της ξενητειάς είναι πικρό, το νερό της θολό κ.λ.π. κ.λ.π.
Εμείς αυτό ξέραμε, αυτό εμπιστευόμασταν. Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει.
Μην κοιτάς τώρα που έχουν όλοι αρχίσει να γλυκοκοιτάζουν προς Αστραλία μεριά. Τώρα που το ψωμί άρχισε να λιγοστεύει επικίνδυνα στο τραπέζι των Ελλήνων, το πικρό ψωμί της ξενητειάς φαντάζει μια κάποια λύσις.
Μετανάστης δεν έγινα ακόμη, τουρίστας όμως υπήρξα πρόσφατα και ίσως γι’ αυτό το ψωμί δε μου φάνηκε καθόλου πικρό – τουναντίον λαχταριστό και πεντανόστιμο. Tο ξακουσμένο
pane di Matera το είχα ήδη δοκιμάσει και ήταν εξαιρετικό και αντάξιο της φήμης του. Αυτή τη φορά η χάρη μου επεκτάθηκε και στη γειτονική Altamura, για να γευτώ και το δικό της, εξίσου ξακουστό στη γείτονα, ψωμί.


 
PANE DI ALTAMURA[5]
 

Με τη βοήθεια του θείου Γκούγκλη λοιπόν – βοήθεια περιττή όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, μια και η μυρωδιά του φρεσκοψημμένου ψωμιού θα έκανε ακόμη και τον Ραν Ταν Πλαν να το βρει πανεύκολα, εντόπισα ένα αρτοποιείο στην είσοδο της πόλης και διάβηκα το κατώφλι του.
Τι να πρωτοδείς και τι να πρωτοδιαλέξεις. Φοκάτσιες με ό,τι τραβάει η όρεξη και βάζει η φαντασία του καθενός –με κρεμμύδια, κολοκυθάκια, τυριά κι αλλαντικά, με τόνο και θαλασσινά, πίτσες για κάθε γούστο, τάρτες και κρουασάν, μπισκότα αλμυρά με κρασί, με μαραθόσπορο, με κρεμμύδι, με δεντρολίβανο, αλλά και γλυκά με αμύγδαλα, με ζάχαρη, με πετιμέζι …
Και στο κέντρο του πάγκου, σε μεγάλα καλάθια, στρογγυλοκαθόταν το καμάρι της πόλης. Il Pane di Altamura D.O.P. Με τις σφραγίδες και τους θυρεούς του, τα οικόσημα και τα πιστοποιητικά γνησιότητας σε πλήρη ανάπτυξη …


 
PANE DI ALTAMURA ---¤---[4]

 
Αγόρασα 2 μεγάλα καρβέλια – το ένα φαγώθηκε επιτόπου, το δεύτερο επέστρεψε μαζί μας στην πατρίδα, όπου και καταναλώθηκε κατά το ήμισυ.


 
¨©-- -------[5]


Και το υπόλοιπο; Τι γίνεται όταν το ψωμί της ξενητειάς είναι σκληρό; …
 


Κεφτεδάκια από ψωμί
Polpette di pane



---¤--- ---¤---[2]
 
   

υλικά:
μπαγιάτικο ψωμί (απαραίτητα χωριάτικο με προζύμι)
1 αυγό
πεκορίνο ή γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδο περασμένο απ’ την πρέσα
γάλα
τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
μαϊντανός
 
 
 
 




 
Μουλιάζουμε το ψωμί σε άφθονο γάλα. Όταν μαλακώσει, το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε μπωλ. 

Προσθέτουμε το αυγό, το σκόρδο, το τυρί, το μαϊντανό, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. 

Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και πλάθουμε με το μείγμα στρογγυλά κεφτεδάκια.


 
-----[7]

  
--¦¤------[9]
 
 
 

Περνάμε, αν θέλουμε, τα κεφτεδάκια από τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα και τραγανά.



 
0db440cef67e[3]
 

 
---¤---[7]
 

 
 ---¤---  --¥ ---¤---[5]       
 


 
     
Για μια εικονική βόλτα στο φούρνο και τα καλούδια του, κλικ στο
http://www.panificiolamaggiore.it/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου