Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξινόχοντρος …

Όχι, δεν είμαι ρατσίστρια ούτε είρων. Εσύ είσαι άσχετος με τη μαγειρική και αγνοείς βασικά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας –τόπος μας είναι κι η Κρήτη κι ας είναι τόσο μακριά απ’ τα βουνά μας.
Είδος τραχανά είναι ο ξινόχοντρος κι όχι κάποιος κακοδιάθετος ευτραφής. Βέβαια δεν μπόρεσα να βρω σπιτικόν, αλλά θα βολευτούμε και με του εμπορίου. Απλούστατο το μαγείρεμά του, σχεδόν στοιχειώδες, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη γεύση του χωρίς να μας μπερδεύουν πολλά και διαφορετικά συστατικά …


Ξινόχοντρος με ντομάτα 


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά:
250 γρ. ξινόχοντρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, φρέσκος δυόσμος





Γυαλίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τον ξινόχοντρο. 

Σωτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄-3΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα. 

Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο ξινόχοντρος. 

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, φροντίζοντας πάντα το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα χυλωμένο φαγητό. 

Τελευταίον προσθέτουμε το δυόσμο, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και σερβίρουμε με φέτα ή άλλο τυρί.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου