Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα δαμάσκηνο …

Πόλεις του καλοκαιριού της λιακάδας και του νότου. 
Φεύγει σιγά – σιγά το καλοκαίρι κι ας μη λέει να πέσει ακόμη η θερμοκρασία. Πέφτει το φως, μικραίνει η μέρα, les feuilles mortes se ramassent à la pelle.     
Οι πόλεις του καλοκαιριού παραμένουν όνειρο, ταξίδι ποθητό κι απραγματοποίητο. Στις δικές τους γειτονιές θά ’θελα να κατοικήσω. Μυθική η Αλεξάνδρεια, ξακουσμένη η Καρχηδόνα, αλλά εγώ πάντα ξεχώριζα τη Δαμασκό.
Θες ο στίχος, θες οι θρύλοι, θες το ύφασμα το βαρύτιμο με τους ιριδισμούς του και το σπαθί το δαμασκηνό που έκοβε μ’ ένα χτύπημα τις πανοπλίες των σταυροφόρων …
Εστεμμένη Δαμασκός με πορφύρα και κορώνα. Με μυρωδιές κι αρώματα, φωτιά στα χρώματα .
Να μην ξεχάσω να βάλω κανελλόξυλο στη μαρμελάδα …


Μαρμελάδα δαμάσκηνο



ΒΑΖΑΚΙΑ  



υλικά:
1.200 γρ. δαμάσκηνα
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ. καστανή ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1 κανελλόξυλο







Πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

 Τα ραντίζουμε με την καστανή ζάχαρη, προσθέτουμε το κανελλόξυλο, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε, από 6 ώρες έως μια νύχτα, να βγάλουν το ζουμί τους.

Δοκιμάζουμε το σιρόπι που προέκυψε και, αν το θέλουμε πιο γλυκό, προσθέτουμε ζάχαρη. 

Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι τα δαμάσκηνα ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. 

Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια, τα λυώνουμε με πηρούνι ή με το εργαλείο για τον πουρέ. Διαφορετικά, τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΛΥΩΜΕΝΗ



Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη. 

Αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα κι αδειάζουμε τη μαρμελάδα.


ΒΑΖΑΚΙΑ 2 ΜΠΩΛ  CHEESECAKE ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


Η λίγη μαρμελάδα που έμεινε άστεγη, στρογγυλοκάθισε σ’ ένα cheesecake. Από την παραγωγή στην άμεση κατανάλωση …



Post Scriptum:

poleis venetsanou les_feuilles_mortes

Tu vois, je n'ai pas oublié …







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου