Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τυροπιτόψωμο ...

… Το ονοματάκι σας, περικαλώ;
Τώρα, για να είμαστε σωστοί, τυρόψωμο δεν το λες. Mπορεί να έχει αλεύρι, μαγιά και τυρί, αλλά έχει και αυγά και γάλα. Μπορεί να το αφήνεις να ανέβει, αλλά δε χρειάζεται ζύμωμα και είναι πηχτός χυλός και όχι ζυμάρι.
Από την άλλη, ούτε τυρόπιτα το λες. Mπορεί να έχει αυγά, τυρί και γάλα, αλλά έχει και μαγιά και μπόι που δεν το βρίσκεις σε τυρόπιτα –ούτε καν σ’ εκείνες με τις ευφάνταστες ονομασίες όπως “ξεβράκωτη τυρόπιτα”, “τυρόπιτα της τεμπέλας” και άλλα γλαφυρά.
Πάντως είναι πανεύκολο και λαχταριστό, ιδανική συνοδεία για καλοκαιρινά λαδερά φαγητά αλλά και νοστιμότατο κολατσιό ή προσφάι. Και μ’ ένα πέρασμα από το φούρνο μικροκυμάτων ξαναζωντανεύει κι αφρατεύει στη στιγμή, ακόμη και μετά από 2-3 μέρες.
Εγώ πάντως, για να συνεννοούμαστε στο σπίτι, το λέω …


Τυροπιτόψωμο 


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ        
   


υλικά:
3 κούπες αλεύρι για ψωμί
2 κούπες χλιαρό γάλα
1 κυβάκι νωπή μαγιά
2 αυγά
200 γρ. σκληρή φέτα
δυόσμος





Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. 

Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε τα αυγά, το δυόσμο, τα 2/3 της φέτας, πιπέρι και, τελευταίο, το αλεύρι. 

Δουλεύουμε το μείγμα, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό χωρίς σβώλους. 

Λαδώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε 30΄περίπου, να ανέβει.


ΜΙΓΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟΤΑΨΑΚΙΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ



Τρίβουμε την υπόλοιπη φέτα, ραντίζουμε με λίγο λάδι και  πασπαλίζουμε με ρίγανη . 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄περίπου.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Μόλις κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.


 ΨΗΜΕΝΟ ΝΕΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΝΕΟ


 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου