Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μουστοκούλουρα …

Πες μου μια λέξη. Όχι αυτή τη μόνη λέξη, που νόμιζε ο Χορν ότι ήταν αρκετή κι έφαγε στο τέλος τη σκόνη του ‘χράτσα-χρούτσα με τις μασελίτσες του’.
- Πες μου μια λέξη με 5 “ου”.
- Δεν ξέρω.
-  Μουστουκούλουρου.
Τι ενθουσιασμό νιώθαμε, και πόσο έξυπνοι, όταν βρίσκαμε κάποιον που δεν είχε ακόμη μάθει την ευρύτατα διαδεδομένη εξυπναδίτσα κι έπεφτε στην παγίδα μας. Και, μια που το θύμα πιάστηκε στον ιστό μας, αμαρτία να μη συνεχίσουμε την ομοβροντία εξυπνάδας:
- Πες μου μια λέξη με 8 “ου”.
- Δεν ξέρω.
-  Τούτου του μουστουκούλουρου…
Και πάει λέγοντας. Χαζά παιδιά χαρά γιομάτα –ίσως προτιμότερα από τα καθηλωμένα σε laptop, mp3, ipod, κινητά και δεν ξέρω τι άλλο, τωρινά παιδιά που, για να σηκώσουν το βλέμμα τους και να σου δώσουν σημασία, πρέπει να τους υποβάλεις επίσημη αίτηση, με αριθμό πρωτοκόλλου και χαρτόσημο των 10.
Πού τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά, θα μου πεις. Είναι που μου ζήτησες να σου φτιάξω τ’ αγαπημένα σου μουστοκούλουρα, τώρα που αποφάσισες να ξεφύγεις από την παντοδύναμη εξάρτηση του νες και να ξαναθυμηθείς τον ελληνικό.
Καινούριο φλυτζάνι για να χωράει διπλός ο ελληνικός, γκαζάκι για να γίνεται νόστιμος στη φλόγα και …


Μουστοκούλουρα 



ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
4 κούπες φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)
1 κούπα πετιμέζι
1/2 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
5 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
3 κουταλιές κονιάκ
2 κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ. γλ. σόδα
3/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
μια πρέζα αλάτι





Κοσκινίζουμε τη φαρίνα, τη σόδα και τα μυρωδικά και φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο τους. 

Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi) και τα ρίχνουμε στα στερεά.

Ενσωματώνουμε το αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, από το κέντρο προς τα τοιχώματα του δοχείου, και ζυμώνουμε απαλά. 

Πλάθουμε κορδόνια και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα. 

Αραδιάζουμε τα μουστοκούλουρα σε αντικολλητικό ταψί ή σε ταψί  με λαδόκολλα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 10΄-12΄.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΨΗΜΕΝΑ



Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και εξαρτάται πάντα από τον κάθε φούρνο. Τα μουστοκούλουρα, όπως τα περισσότερα κουλουράκια ή μπισκότα, σκληραίνουν μόλις βγουν από το φούρνο. 

Αν θέλουμε να παραμείνουν μαλακά, μπορούμε να τα βάλουμε ζεστά σε σακούλα τροφίμων για λίγο και να τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί.


ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΥΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου