Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ελιοπιτάκια …


van-gogh-olive-trees
 

Έλαιος. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, μικρές και μεγάλες. Ο άντρας μου λοιπόν, έχει αδυναμία στις ελιές. Όχι μικρή. Μεγάλη. Μέχρι και λατρεία μπορείς να την πεις. Αγοράζουμε ελιές κάθε μεγέθους, προέλευσης και ποικιλίας. Από λαϊκές, σούπερ-μάρκετ, ντελικατέσσεν, μπακάλικα και παραγωγούς. Καλαμών, θρούμπες Θάσου, γιγαντοελιές, αλμάδες, πράσινες, μαύρες και καφέ –ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.
Και πού το μεμπτόν; Πουθενά. Μόνο που έχω κι εγώ  μια αδυναμία - στον περί ου ο λόγος κύριο. Και ψάχνω διαρκώς για καινούριες, νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές με ελιές. Του έφτιαξα πλεξούδα με πάστα ελιάς και φέτα
, εμπλούτισα το μακαρονάκι της προηγούμενης μέρας, τις πάντρεψα με αγκινάρες και μανιτάρια, τις έβαλα σε κέικ και μάφιν, σε βίδες, χυλοπιτάκι και κοχύλια, σε σαλάτες, έφτιαξα ιταλική πουτανέσκα, γαλλική πισαλαντιέρ και ισπανικό κοτόπουλο, αλμυρή Tarte Tatin, μέχρι και κυπριακό αέρα έφερα συνδυάζοντάς τες με χαλούμι.
Τι άλλο να του φτιάξω πια;    

Θα δοκιμάσω να κάνω ελιοπιτάκια, όσο γίνεται πιο κοντινά σ’ αυτά που αγοράζει ανελλιπώς από κεντρικό φούρνο της Καστοριάς, ρωτώντας πάντα με αγωνία την υπάλληλο: “Από αυτά με την ελιά έχει ή τελείωσαν; ”.
Έ
χει, καλέ μου, έχει. Τώρα και στην πόλη σας …


Ελιοπιτάκια




ΠΙΑΤΑΚΙ 


υλικά:
Για τη ζύμη:
120 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό
2 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ. γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:
1/3 κούπας μαύρες ελιές σε κομματάκια
φέτα τριμμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
ρίγανη

Για επάλειψη:
1 κρόκος αυγού






Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας αρχικά και ζυμώνοντας στη συνέχεια όλα τα υλικά της.



ΖΥΜΗ




Αναμειγνύουμε και τα υλικά της γέμισης. 

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης, ίση με ένα δαμάσκηνο, και την ανοίγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. 

Βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε, δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου. 



ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ



Βάζουμε τα ελιοπιτάκια σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΑΥΓΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.



ΨΗΜΕΝΑ ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΜΜΕΝΟ




Παραλείποντας τη φέτα και την επάλειψη με το αυγό έχουμε μια νηστίσιμη εκδοχή, χωρίς ιδιαίτερες γευστικές απώλειες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου