Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Λαγάνα …

Επιτέλους έφτιαξα λαγάνα. Λίγο θάρρος χρειάζεται, λίγη υπομονή, πολύ ζύμωμα και γερά μπράτσα.
 Ή ένα φιλότιμο μίξερ. 
Α! Και μια συνταγή …


Λαγάνα 


ΨΗΜΜΕΝΕΣ


υλικά:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. σκληρό αλεύρι για ψωμί 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
250 ml χλιαρό νερό
σουσάμι







Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. 

Ζυμώνουμε για 10΄ τουλάχιστον. 

Αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη, βρέχουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄ - 40΄.


 ΖΥΜΩΜΑ       ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ



Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε δύο λαγάνες. 

Τις αφήνουμε να ανέβουν για άλλα 15΄ περίπου.


ΑΝΟΙΓΜΕΝΕΣ      ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψεκάζουμε τις λαγάνες με νερό ή τις βουτάμε γρήγορα σε ένα πιάτο με νερό και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. 

Κάνουμε αρκετές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνειά τους.


ΨΕΚΑΣΜΕΝΕΣ     ΔΑΧΤΥΛΙΕΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 

Κόβουμε με τα χέρια και ορμάμε.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ      ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ

ΚΟΝΤΙΝΟ2









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου