Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Κιουνεφέ στο φούρνο και στο τηγάνι …


_IGP1450


… Τυρινή και δεν έχεις παράπονο. Και τυρόπιτα σου έφτιαξα
και ατομική κασερόπιτα και τρίγωνα τυροπιτάκια και στριφτό τυροκουλούρι στο τηγάνι και ιταλοφερμένα τορτελίνι με φρέσκια ρικότα και κοχυλάκια με πέστο και φέτα.
Το τελευταίο πιάτο της Τυρινής λοιπόν, δικαιούμαι να το διαλέξω εγώ. Και δεν θα είναι φαγητό, αλλά γλυκό. Το αγαπημένο μου κιουνεφέ. Και μάλιστα σε δύο εκδοχές - την ελληνοποιημένη, που γίνεται στο ταψί και για την οποία διπλασίασα τη δόση των υλικών, αλλά και την τούρκικη εκδοχή στο τηγάνι …


Κιουνεφέ


ΚΟΜΜΑΤΙΑ



υλικά:
250 γρ. φύλλο καντα
ΐφι
200 γρ. ανθότυρο
100 γρ. λυωμένη μαργαρίνη (χλιαρή)
λίγο γάλα
φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές χυμός λεμονιού






Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι, το περιχύνουμε με τη χλιαρή μαργαρίνη και δουλεύουμε με τα δάχτυλά μας να πάει παντού.


ΞΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΩΜΑ



Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (20-22 εκ.) και στρώνουμε τη μισή ποσότητα, πιέζοντας με την παλάμη μας για να κολλήσει. 

Με πηρούνι ή στο μπλέντερ, λυώνουμε το ανθότυρο διευκολύνοντας τη διαδικασία με λίγο γάλα. 

Απλώνουμε το μείγμα του τυριού ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. 

Πιέζουμε καλά με την παλάμη μας όλη την επιφάνεια του γλυκού.


 ΣΤΡΩΣΙΜΟ  ΑΝΘΟΤΥΡΟΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια (περίπου 20΄). 

Βγάζουμε το ταψάκι, αναποδογυρίζουμε το γλυκό και ψήνουμε άλλο τόσο, για να ροδοκοκκινίσει και η άλλη πλευρά.


ΨΗΜΕΝΟ



Το κιουνεφέ είναι ένα γλυκό της ώρας που, κανονικά, τρώγεται χλιαρό. 

Έχουμε λοιπόν έτοιμο σιρόπι, το οποίο ζεσταίνουμε και σιροπιάζουμε κάθε φορά την ποσότητα που θέλουμε. 

Μπορούμε, παρ’ όλα αυτά, και να το σιροπιάσουμε όπως το κλασικό κανταΐφι, μόλις βγει από το φούρνο.



Κιουνεφέ στο τηγάνι



ΚΟΜΜΑΤΙ



Βάζουμε στο multi το κανταΐφι και πατάμε 3-4 φορές το διακόπτη, μέχρι να κοπεί σε μικρά κομμάτια. Αν δυσκολευόμαστε, το κόβουμε με ψαλίδο ή κοφτερό μαχαίρι.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι, απλώνουμε τη μισή ποσότητα του φύλλου, ραντίζουμε με μαργαρίνη και πιέζουμε καλά με την παλάμη μας.

 Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του τυριού.


ΒΑΣΗ ΤΥΡΙ 



Kαλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Ραντίζουμε ξανά με μαργαρίνη και πιέζουμε καλά. 

Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση και ψήνουμε το γλυκό, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες του. 

Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου, αλείφουμε με προσοχή το ζεστό τηγάνι με μαργαρίνη και ψήνουμε και την άλλη πλευρά.


ΓΥΡΙΣΜΕΝΟ




Σιροπιάζουμε και τρώμε όσο είναι ζεστό.



ΚΟΜΜΕΝΟ



Προαιρετικά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φυστίκι Αιγίνης.








2 σχόλια:

  1. Εισαι η μονη που εχεις την ΣΩΣΤΗ συνταγη (με το τηγανι)!!! 1000 μπραβο Ελένη!!! :)
    Τωρα ψαχνω τις συνταγες σου και απορρω που δεν εχεις περισσοτερα σχολια!! Εχω ψαξει παρα πολλα blogs μαγειρικης, και με σιγουρια θελω να πω οτι το δικο σου ειναι απο τα καλυτερα!!! (συγκεκριμενα ενθουσιαστικα με το σραγλι που το κανεις και εσυ με τον πλαστη, το σαμαλι που το κανεις χωρις γιαουρτι και που αποφευγεις και εσυ τον ασβεστη στα γλυκα κουταλιου!!)
    Καλό Πάσχα σε εσένα και την οικογένειά σου!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα τόσο καλά λόγια (ελπίζω να τα αξίζω!). Δεν πειράζει που δεν έχω πολλά σχόλια, το δικό σας κάνει για χίλια.
      Προσπαθώ, ερασιτέχνης γαρ, να είμαι όσο μπορώ πιο κοντά σε γνήσιες, οικονομικές και υγιεινές πρακτικές μαγειρικής.
      Τις καλύτερες ευχές μου και σε σας, μαζί με ένα ακόμη ευχαριστώ για τη χαρά και το κουράγιο που μου δώσατε.

      Διαγραφή