Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μάρτιος …

Με ονομασία που προέρχεται από  τον πολεμικό θεό των Ρωμαίων Mars, πατέρα του μυθικού Ρωμύλου, ο οποίος καθιέρωσε και την ονομασία του μήνα. 

Με τις Ρωμαίες δέσποινες να γιορτάζουν τα Ματρονάλια προς τιμήν της
Ήρας και να περιποιούνται, έστω για μια μέρα μόνο, τις υπηρέτριές τους. Με τους ιερείς της Κυβέλης να τιμούν τη Μεγάλη Θεά με οδυνηρές οργιαστικές τελετουργίες και τους έφηβους Ρωμαίους να παραλαμβάνουν την ανδρική τήβεννο στα Λιμπεράλια, προς τιμήν του Διονύσου.

Με το μήνα Ανθεστηριώνα, αντίστοιχόν του στην αρχαία Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου γιορτάζονταν τα Διάσια, αφιερωμένα στον Μειλίχιο Δία, τα Δήλια προς τιμήν του Απόλλωνα, αλλά και τα εν άστει Διονύσια με τους ξακουστούς θεατρικούς αγώνες.

Με τον πανηγυρικό εορτασμό της έναρξης του μήνα στο Βυζάντιο - “Εν τη πρώτη του Μαρτίου μηνός ημέρα επιτελούμεν πανήγυριν δια την των ωρών και του αέρος ευκρασίαν”.

Με γλαφυρές και ευφάνταστες λαϊκές ονομασίες, που αντανακλούν τον άστατο χαρακτήρα του -Γδάρτης, Ανοιξιάτης, Κλαψομάρτης, Βλάσταρης, Δίγαμος και Πεντάγνωμος.

Με το μαρτίτσι, την ασπροκόκκινη κλωστή να κοσμεί τον καρπό, προφυλάσσοντας από το δυνατό ανοιξιάτικο ήλιο - “Οπού ’χει κόρην ακριβή, του Μάρτη ήλιος μην τη δει ”- και τα χελιδόνια να ξανάρχονται φέρνοντας ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια στον τυχερό που θα τα εντοπίσει πρώτος.

Με δεκάδες παροιμίες –απόσταγμα πείρας και γνώσης: 

- Από Μαρτιού πουκάμισο, κι απ' Αύγουστο σεγκούνι
- Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυριάρης
- Ο ήλιος του Μαρτιού, τρυπάει κέρατο βοδιού
- Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα μερονύχτια
- Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο


Με τη Σαρακοστή να μη λείπει ποτέ απ’ το Μάρτη και τανάπαλιν, με την κυρα-Σαρακοστή να σταυρώνει τα χέρια, να ξεδιπλώνει τα επτά ποδαράκια της και να κλείνει το στόμα της μέχρι το Μ. Σάββατο, με τα Ψυχοσάββατα να παρηγορούν ζώντας και τεθνεώτας, με τους Χαιρετισμούς να δοξάζουν τη μητέρα αλλά όχι τη γυναίκα και το λάβαρο της Επανάστασης να ανεμίζει ακόμη – συμβολικά ή και όχι.

Αυτό είναι συνοπτικά το curriculum vitae του τρίτου μήνα του χρόνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου