Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τρουφάκια …

Αχ, κύριε πρέσβη
μας κακομαθαίνετε,
με τα τσικουλατάκια
το στόμα μου ευφραίνεται,
παίρνω εγώ το πρώτο να σας κάνω και σεφτέ

Πάντα αναρωτιόμουν πώς προέκυψε αυτή η σοκολατομανία των Χριστουγέννων. Πόθεν έσχες, Έλληνα, την ταύτιση των Χριστουγέννων με τα παντός είδους σοκολατάκια και σοκολατοειδή, γεμιστά με πραλίνες κάθε λογής, με λικέρ και ποτά γαλλικά και άλλα, σε ευφάνταστα σχήματα και ύποπτα χρώματα; Πότε στρογγυλοκάθισε η σοκολάτα πάνω σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες και –κυρίως- τι θέλει εκεί;
Ά
νθρωποι, άνθρωποι, ξενομανείς και ξενοδιψείς! Ολόκληρα βουνά σχηματίζουν τα σοκολατάκια ακόμη και σε συνοικιακά μπακάλικα και όλοι σχεδόν υποβάλλουν σαν μαγνητισμένοι τα σέβη τους στον πρέσβη και τα χρυσοτυλιγμένα καλούδια του. Αν έτσι αποζητούν να πασπαλίσουν την καθημερινότητα τους με λίγη χρυσόσκονη παίρνοντας κάτι από την αίγλη των γαλλικών σαλονιών, χαλάλι τους.
Τα δικά μου Χριστούγεννα πάντως μυρίζουν κανέλλα και γαρύφαλλο, σιρόπι που σιγοβράζει και ζύμες κάθε λογής, χοντροτριμμένο καρύδι και καβουρντισμένο αμύγδαλο, σταφίδες μουλιασμένες στο κονιάκ και ροδοκοκκινισμένο κουκουνάρι. 
Δεν αρνούμαι πως, για το χατίρι των υπολοίπων, έφτιαξα την παλιά εκείνη συνταγή για σπιτικά τρουφάκια –εκείνη την κλασσική με τα μπισκότα και την κουβερτούρα, που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές και είχαν το κεφάλι τους ήσυχο. 
Γιατί ήταν εύκολη, νόστιμη, ευπαρουσίαστη, ιδανικό τρατάρισμα αλλά και χειροποίητο δώρο. Και πάνω απ’ όλα γιατί ήξεραν τι είχαν μέσα τα τρουφάκια που κατέβαζαν δυο-δυο τα βλαστάρια τους …


Τρουφάκια

 

---¤--- £¤- ---¤---[2]



   υλικά:
160 γρ. μπισκότα Πτι-Μπερ
150 γρ. κουβερτούρα
1/2 κούπα γάλα
3 κουταλιές γάλα εβαπορέ
3 κουταλιές κονιάκ
τριμμένο καρύδι ή άλλον ξηρό καρπό

Για την επικάλυψη:
κακάο σκόνη, τρούφα μαύρη και πολύχρωμη, κροκάν





Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά ασύμμετρα κομμάτια. 

Λυώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή στα μικροκύματα και τη ρίχνουμε στα μπισκότα. 

Ανακατεύοντας προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και το εβαπορέ, το κονιάκ και το καρύδι. 

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει.

 Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό ή κονιάκ και πλάθουμε ισομεγέθη μπαλάκια. 

Τα κυλάμε στο κακάο, την τρούφα και το κροκάν.


      
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ


Βάζουμε τα τρουφάκια σε χάρτινες θήκες και τα αραδιάζουμε εναλλάξ στην πιατέλα μας.

 

ΠΙΑΤΕΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ
  ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ


Θα πάρετε ένα τρουφάκι, κύριε πρέσβη;

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου