Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αγριόσυκο γλυκό του κουταλιού …

… Μόνο γελαστό δεν ήταν το απόγευμα. Βαρετό, Κυριακάτικο,  απ’ αυτά που προμηνύουν Δευτέρα.
Μια βόλτα με το αυτοκίνητο στα πέριξ, να σπρώξουμε την ώρα και ν’ αλλάξουμε αέρα. Δυο-τρεις περαστικοί να τρυγούν τις αγριοσυκιές.
Πλησιάζω για να δω. Είναι γεμάτες ολοστρόγγυλα, βαθυπράσινα αγριόσυκα. Απ’ τα αγαπημένα μου γλυκά κι όμως ποτέ δεν επιχείρησα να το φτιάξω.
Μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για …



Αγριόσυκο γλυκό του κουταλιού



ΠΙΑΤΑΚΙ
 

  
υλικά:
700 γρ. σύκα
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
γαρύφαλλα (προαιρετικά)




Κόβουμε τη σκληρή άκρη από το κοτσανάκι των σύκων και τα πλένουμε πολύ καλά. 

Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της κάτω πλευράς και τρυπάμε τα σύκα με οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι για σουβλάκι σε 2-3 μεριές.

Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε αρκετές ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.

Βράζουμε τα σύκα σε άφθονο νερό μέχρι να τρυπιούνται (χρειάζονται περίπου 5΄ και οπωσδήποτε λιγότερα από 10΄). 

Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. 

Αν είναι πολύ πικρά, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία βράζοντάς τα για άλλα 5΄και ξεπλένοντάς τα πολύ καλά. 

Πιέζουμε προσεκτικά το κάθε σύκο για να βγάλει το νερό που έχει κρατήσει.


ΣΥΚΑ
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ



Αν μας αρέσει το άρωμα του γαρύφαλλου, καρφώνουμε μερικά στα σύκα. 

Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν και προσθέτουμε τα σύκα και την αρμπαρόριζα. 

Βράζουμε για 10΄-15΄ προσθέτοντας λίγο πριν από το τέλος  και το χυμό του λεμονιού.


ΣΙΡΟΠΙ



Αφήνουμε το γλυκό να μείνει αρκετές ώρες ή και μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα, αν έχει βγάλει νερά, το ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Τρατάρουμε.


ΣΥΚΑΛΑΚΙ

.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου