Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Παστίτσιο με πράσα …

… Μπορεί να είσαι χορτοφάγος ή οπαδός μιας πιο υγιεινής διατροφής. Μπορεί να νηστεύεις ή να είσαι απλώς μια αποκαμωμένη νοικοκυρά ή μάνα που ψάχνει καθημερινά τι άλλο να βάλει στο σιτηρέσιον. 
Ό
λοι όμως ψάχνουμε ένα και το αυτό. Ιδέες. Προτάσεις για κάτι έξω απ’ τη ρουτίνα, που θα κάνουν τα παιδιά να φάνε χωρίς γκρίνια λαχανικά ή που θα εμπλουτίσουν μια μέρα νηστείας.    
Η σημερινή συνταγή μας αρέσει τόσο που κάθε χειμώνα  παραγκωνίζει το κλασσικό παστίτσιο.
Γίνεται εύκολα και μετατρέπεται το ίδιο εύκολα σε νηστίσιμη, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες


Παστίτσιο με πράσα


ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
500 γρ. πένες
500 γρ. πράσα χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
ντομάτα κονκασέ ή σπιτική
φέτα ή μη γαλακτοκομικό προϊόν

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml άπαχο γάλα ή γάλα σόγιας
μοσχοκάρυδο




Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και γυαλίζουμε το κρεμμύδι. 

Προσθέτουμε τα πράσα και τα αχνίζουμε με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. 

Ρίχνουμε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε.

 Όταν βράσουν τα πράσα και εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή μη γαλακτοκομικό προϊόν.


ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΦΕΤΑ


      
Βράζουμε τις πένες για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τις σουρώνουμε, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις περιχύνουμε με λίγο γάλα ή αντίστοιχο μη γαλακτοκομικό προϊόν. 

Τρίβουμε όση φέτα θέλουμε, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τις μισές πένες σε λαδωμένο πυρέξ. 

Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τα πράσα.


      
ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΠΡΑΣΑ 


Απλώνουμε τις υπόλοιπες πένες και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για 2’-3’.
Προσθέτουμε το γάλα κρύο και ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας. 

Μόλις η μπεσαμέλ αρχίζει να πήζει κλείνουμε τη φωτιά και βράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει.
Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και προαιρετικά τριμμένο τυρί.




ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
ΜΠΕΣΑΜΕΛ 



Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟΨΗΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


Σερβίρουμε.


ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ







.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου