Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Πλεξούδα με πάστα ελιάς και φέτα …

… Τετάρτες και Παρασκευές τρώμε οπωσδήποτε όσπρια. Ή λαδερά. Ή και τα δύο εναλλάξ. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με πηρούνια και μαχαίρια να τηρούμε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Κι αντί για ψωμί, μπορούμε
χωρίς τύψεις  να τρώμε μ' αυτά τα λιτά πιάτα μια πλεχτή πίτα με ελιά, φέτα και πιπεριές Φλωρίνης.
Ένα
νόστιμο συνοδευτικό που λειτουργεί και ως δόλωμα, κάνοντας τα παιδιά να φάνε με ευχαρίστηση όσπρια αλλά και ελιές, τις οποίες συνήθως δεν πολυσυμπαθούν - με φωτεινή εξαίρεση τον ανηψιό μου που απ’ το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τίμησε κυρίως τη σαλάτα με πράσινες ελιές, ρόδι και πετιμέζι ...


Πλεξούδα με πάστα ελιάς και φέτα


  

  
υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
150 γρ. τριμμένη φέτα ή/και ανθότυρο
6 κουταλάκια πολτό ελιάς
2 ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
ρίγανη
σουσάμι, παπαρουνόσπορος





Κόβουμε το κάθε φύλλο της σφολιάτας σε 3 ίσες λωρίδες και απλώνουμε σε κάθε λωρίδα 1 κουταλάκι πολτό ελιάς. 

Για περισσότερη ποικιλία μπορούμε να βάλουμε στις δύο λωρίδες πολτό από ελιές Καλαμών και στην τρίτη πολτό πράσινης ελιάς.

Τρίβουμε από πάνω τη φέτα και πασπαλίζουμε με ρίγανη. 

Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και βάζουμε από 2 λωρίδες στην άκρη κάθε κομματιού ζύμης. 

Βρέχουμε τις άκρες κάθε λωρίδας με νερό ή γάλα, τυλίγουμε ρολό και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. 

Πλέκουμε κοτσίδα όπως τα τσουρέκια.


ΛΩΡΙΔΕΣ ΠΛΕΞΟΥΔΑΣ
ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΩΜΗ
 


Αλείφουμε τις πλεξούδες με γάλα, αν θέλουμε να αποφύγουμε την πρόσθετη επιβάρυνση του αυγού, και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄- 50΄περίπου, στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.


ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΨΗΜΕΝΕΣ



Η πλεξούδα είναι μια εύκολη κι εμφανίσιμη λύση για τραπέζι ή μπουφέ και γίνεται με όποια γέμιση προτιμάμε. Η πιτσιρικαρία εκτίμησε ιδιαίτερα την παραλλαγή  με γκούντα, λουκάνικο, μουστάρδα και κέτσαπ. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου