Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης...

… Νά το λοιπόν και το 2010.
Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος. 
 



Ακόμα δεν το είδαμε, Γιάννη το βαφτίσαμε. Πριν καλά καλά εμφανιστεί, εμείς προλάβαμε κιόλας να το φορτώσουμε. Με ελπίδες, προσδοκίες, όνειρα και απαιτήσεις, με όλα μας τα απωθημένα που δεν ικανοποίησε ο χρόνος που διώξαμε κακήν κακώς, λες κι ήταν αυτός ο υπεύθυνος για τη διάψευση προσδοκιών και επιθυμιών.
Η ίδια μοίρα περιμένει αναπόφευκτα και το χρόνο που τώρα καλοδεχόμαστε. Όμως αν είμαστε πιο επιεικείς μαζί του, πιστεύω πως κι εκείνος θα είναι επιεικής μαζί μας. Αν λιγοστέψουμε τις απαιτήσεις μας, αν έχουμε πιο ρεαλιστικές απαντοχές, αν είμαστε ικανοποιημένοι και με λιγότερα.
Κι αφού κόψαμε πίτα στο σπίτι, θα κόψουμε και στο ψηφιακό σπίτι. Λίγο διαφορετική, λίγο ξένη για τις δικές μας γεύσεις, νόστιμη όμως με τον τρόπο της και ιδίως υγιεινή ...

 

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης






υλικά:
150 γρ. μαργαρίνη
75 γρ. μελάσσα
50 γρ. μέλι
350 γρ. νιφάδες βρώμης
300 γρ. πορτοκάλια βρασμένα και πολτοποιημένα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
4-5 ξερά δαμάσκηνα σε κομματάκια    
   
   




Πλένουμε 2-3 πορτοκάλια και τα βράζουμε ολόκληρα για 1 ώρα.
 
 Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Χρειαζόμαστε 300 γρ. από τον πολτό τους.

Λυώνουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι, στο φούρνο μικροκυμάτων. 
 
Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, το μπέικιν πάουντερ και τον πολτό πορτοκαλιού. 
 
Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. 
 
Απλώνουμε το μείγμα της βρώμης και τρυπώνουμε στο μείγμα τα δαμάσκηνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25'-30' . 
 
Μετά από 10', ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα. 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
 
 



Η συνταγή αυτή είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για πρωινό και κολατσιό.
Η πιο ανοιχτόχρωμη βασιλόπιτα είναι φτιαγμένη με maple syrup αντί για μελάσσα, η οποία έδωσε το ηλιοκαμμένο χρώμα στη μελαχρινή βασιλόπιτα.
Έφτιαξα δύο για να καλοπιάσω το νέον έτος. Και να του ζητήσω, αν δεν μπορεί να είναι αίσιον, τουλάχιστον να μην είναι απαίσιον. 
Καλή χρονιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου